Predsednik Nemačke: Kina da utiče na Rusiju

Kina je naš partner, ali sve više i konkurent, poručuje Berlin

Kina bi mogla da iskoristi svoj značaj na međunarodnoj sceni i utiče na Rusiju kako bi se u Ukrajini postigao "pravedan mir", rekao je nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer u ponedeljak tokom razgovora sa premijerom Kine Li Kećijangom, saopštila je na Tviteru portparolka nemačkog predsednika.

Tokom razgovora, oni su opširno razgovarali o bilateralnim odnosima i dotakli se globalnih pitanja.

"Danas je Kina najveći nemački trgovinski partner kada je reč o trgovini robom. Saradnja ostaje važno pitanje, ali se ona promenila poslednjih godina. Kina je partner Nemačkoj i Evropi, ali sve više postaje konkurent i rival na političkoj sceni", rekla je portparolka nemačkog predsednika. 

Tokom razgovora, bilo je reči i o odnosima Kine i SAD.

Štajnmajer je istakao njihov značaj za globalnu bezbednost i saradnju, te pozvao na jačanje komunikacijskih kanala između Pekinga i Vašingtona.

U međuvremenu, danas je u Pekingu održan sastanak američkog državnog sekretara Entoni Blinkena i predsednika Kine Si Đinpinga.

Blinken danas završava zvaničnu posetu Pekingu. Njegov dolazak u Kinu bio je dogovoren za februar, ali je u poslednjem trenutku otkazan zbog "afere balon", kada je na američkom nebu uočen balon za koji je Vašington tvrdio da se radio o kineskoj špijunskoj letelici, dok je Peking saopštio da je u pitanju meteorološki balon koji se koristi u istraživačke svrhe.