Svet

Nova fraza umesto članstva: Šta će NATO ponuditi Ukrajini u Vilnjusu

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je čovek na čija pleća pada nezahvalan zadatak da smisli novu frazu koja će se poslužiti Ukrajini na predstojećem skupu u Vilnjusu, a koju će podržati svih 31 članica alijanse, piše diplomatski dopisnik za "Fajnenšel tajms"
Nova fraza umesto članstva: Šta će NATO ponuditi Ukrajini u VilnjusuGetty © Samuel Corum/Getty Images

Prošlo je više od 15 godina otkako je vojna alijansa na čelu sa SAD saopštila da će "Ukrajina biti članica NATO-a", a saveznici imaju još tri nedelje da pronađu način kako da ista nedefinisana obećanja saopšte na novi način, piše diplomatski dopisnik "Fajnenšel tajmsa" iz Evrope Henri Foj.

Očekuje se da će na predstojećem skupu u Vilnjusu 11. jula govoriti i o budućem odnosu Alijanse sa Kijevom, koji već duže vremena zahteva konkretan put ka svom članstvu u NATO-u. Sa druge strane, Rusija se kategorički protivi ukrajinskim članstvom u Alijansi, navodeći da bi ono ugrozilo sigurnost Ruske Federacije.

U svemu tome, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je čovek na čija pleća pada nezahvalan zadatak da smisli novu frazu koja će se poslužiti Ukrajini, a koju će podržati svih 31 članica Alijanse, piše Foj.

Stoltenberg trenutno boravi u poseti u Berlinu da bi se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom, koji se do sada protivio davanju novih obećanja Kijevu, a kamoli konkretnog vremenskog okvira za pristup Ukrajine.

Plan za koji Stoltenbergu treba Šolcova podrška podrazumevao bi "davanje jednom rukom, a oduzimanje drugom", odnosno — dozvoliti Ukrajini da zaobiđe "akcioni plan za članstvo" (MAP), odnosno standardni proces za pristupanje Alijansi, ali ne dati nikakve naznake kada bi ta ubrzana procedura mogla da počne, navodi Foj.

Stoltenberg se nada da će Šolcov pristanak, ako ga bude, biti dovoljan da umiri Ukrajinu i njene najvatrenije pristalice unutar NATO-a, odnosno Poljsku i baltičke države.

"Naravno, na stolu su različite ideje, različiti predlozi, kao što je uvek slučaj kada se razgovara o važnim pitanjima", rekao je generalni sekretar NATO-a dopisniku "Fajnenšel tajmsa". "Različiti saveznici će imati različite stavove o tome da li treba da se držimo jezika iz 2008. ili treba da imamo nešto drugo. Razgovarao sam sa saveznicima o opcijama za koje mislim da nam mogu pomoći da pronađemo dobru, ujedinjenu poziciju", dodao je on.

Stoltenberg dalje kaže da je "apsolutno uveren" da će se sve ovo završiti "nečime što će ujediniti saveznike i slanjem jasne poruke." U međuvremenu, pozamašni neuspesi ukrajinske ofanzive, a samim tim i neuspeh NATO projekta naoružavanja kijevskog režima za borbu protiv Rusije, naveli su i neke zapadne komentatore da zaključe kako bi liderima vojne alijanse bilo bolje da se u Vilnjusu zapitaju čemu ona uopšte služi.

image