Trampovim advokatima zabranjeno da objavljuju dokaze pre suđenja

Dokazni materijali neće biti otkriveni javnosti ili medijima, niti će se širiti na bilo kojoj platformi društvenih mreža, bez saglasnosti SAD ili odobrenja Suda

Sudija sa Floride naredio je advokatima odbrane bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da ne objavljuju u javnosti, pre suđenja, dokaze vezane za slučaj poverljivih dokumenata, navodi se u sudskom podnesku.

Naredba američkog sudije za prekršaje Brusa Rajnharta takođe postavlja stroge uslove za Trampov pristup materijalima.

"Otkriveni materijali, zajedno sa bilo kojom informacijom koja proizlazi iz njih, neće biti otkriveni javnosti ili medijima, niti će se širiti na bilo kojoj platformi društvenih mreža, bez prethodnog obaveštenja i saglasnosti Sjedinjenih Država ili odobrenja Suda", navodi se u nalogu podnetom u ponedeljak.

Takođe je precizirano da Tramp "neće zadržati kopije" i da može da pregleda materijale vezane za slučaj samo "pod direktnim nadzorom branioca".

Nalogom je odobren zahtev koji su prošle nedelje podneli tužioci koji su tražili od suda da definiše uslove o tome kako odbrana čuva i koristi dokumente.

Bivši američki predsednik suočava se sa nekim od najtežih krivičnih optužbi vezanih za nacionalnu bezbednost, uključujući zadržavanje poverljivih dokumenata na njegovom imanju Mar-a-Lago nakon što je napustio funkciju.

On je na saslušanju izjavio da nije kriv i optužnicu američkog Ministarstva pravde nazvao mešanjem u izbore i "još jednim pokušajem nameštanja i krađe predsedničkih izbora".