Svet

"Global tajms": Zapadne sankcije su veća pretnja tržištu hrane, nego rusko napuštanje sporazuma o žitu

Odluka Rusije da se povuče iz sporazuma odgovor je na ukrajinske napade na njenu flotu, ocenjuju kineski analitičari
"Global tajms": Zapadne sankcije su veća pretnja tržištu hrane, nego rusko napuštanje sporazuma o žituwww.globallookpress.com © © IMAGO/Uwe Meinhold

Kritike koje zapadne zemlje upućuju Rusiji zbog napuštanja sporazuma o žitu zapravo su izbegavanje razgovora o suštini problema, jer se ignoriše činjenica da su sankcije ovih zemalja prema Rusiji veća pretnja globalnom tržištu hrane, smatraju kineski analitičari, a prenosi "Global tajms".

Zapad je namerno ignorisao činjenicu da su se napadi na civilnu infrastrukturu uveliko povećali od napada na Kerčki most ranije ovog meseca, rekao je za "Global tajms" Li Ziguo iz Kineskog instituta za međunarodne studije. On je napomenuo da se odluka Rusije o povlačenju iz sporazume posmatra kao odgovor na napade na brodove Crnomorske flote i civilna plovila.

Li je dodao da sve tri uključene strane, a posebno Zapad, treba da se uzdrže od dolivanja ulja na vatru.

Ruska vlada je navela da su britanski operativci pomogli u planiranju napada dronom na njenu flotu u crnomorskoj luci Sevastopolj na Krimu u subotu, ali je Ministarstvo odbrane Velike Britanije odbacilo ove tvrdnje.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je da je "reakcija Vašingtona na teroristički napad na luku Sevastopolj zaista nečuvena", primetivši da su se SAD uzdržale od osude "nepromišljenih akcija kijevskog režima".

Stručnjaci tvrde da će povlačenje Rusije iz sporazuma više uticati na centralnu i istočnu Evropu, kao i na afričke zemlje.

Zapad uvek krivi Rusiju zbog globalne krize hrane, što je tipičan izgovor i blaćenje Rusije, a trebalo bi da se zapita šta Moskva dobija od remećenja globalnog tržišta hrane, rekao je za "Global tajms" Vang Jivej, direktor Instituta za međunarodne poslove na Univerzitetu Renmin u Kini.

Rusko ministarstvo odbrane u subotu je saopštilo da obustavlja primenu sporazuma o izvozu poljoprivrednih proizvoda iz ukrajinskih luka, navodeći kao razlog ukrajinski "teroristički napad" na brodove Crnomorske flote i civilna plovila uključena u obezbeđivanje bezbednosti koridora. 

Ukrajinske vlasti nisu ni potvrdile ni demantovale da stoje iza ovog napada, ali su odluku Rusije da suspenduje dogovor o žitu nazvale "primitivnom ucenom".

Sporazum o žitu između Moskve i Kijeva zaključen je u julu ove godine, uz posredovanje UN i Turske, sa ciljem da se omogući izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Rusije i Ukrajine preko Crnog mora, koji je zaustavljen zbog sukoba između dve zemlje. Dogovor je tada vrlo pozitivno ocenjen kao suštinski važan za ublažavanje globalne krize sa hranom i pomaganje najsiromašnijim zemljama sveta. 

Ipak, odmah nakon što je vest o ruskoj odluci objavljena, američki predsednik Džozef Bajden ocenio ju je kao "prosto nečuvenu", tvrdeći da će se na ovaj način "povećati problem gladi".

I EU je pozvala Rusiju da odustane od svoje odluke. 

"Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu ugrožava izvoz preko potrebnog žita i đubriva, koji su potrebni za rešavanje globalne krize hrane izazvane ratom Rusije protiv Ukrajine", napisao je na Tviteru visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj.




image