Svet

Velika Britanija pooštrava sankcije: Zamrzavanje ruske imovine dok Ukrajina ne bude obeštećena

Novi zakon će omogućiti britanskoj vladi da duže zadrži sankcije tako što će izmeniti njihovu svrhu, a biće predviđeno da se sankcije mogu koristiti za traženje odštete od Rusije
Velika Britanija pooštrava sankcije: Zamrzavanje ruske imovine dok Ukrajina ne bude obeštećenawww.globallookpress.com © Ian Davidson

Britanska vlada objavila je planove da pooštri politiku sankcija prema Rusiji, uključujući uvođenje zakona o zamrzavanju imovine dok Moskva ne pristane da isplati odštetu Ukrajini, navodi "Rojters".

Nove mere će zahtevati od svakog pojedinca koji je pod sankcijama da otkrije imovinu koja se nalazi u Britaniji.

Vlada je takođe saopštila da će postojati nova putanja za zamrznutu imovinu koja će biti donirana za obnovu Ukrajine. 

Planovi su objavljeni u toku priprema Velike Britanije koja će ove nedelje biti domaćin konferencije o obnovi Ukrajine. Glavna tema će biti međunarodna podrška za oporavak Ukrajine i uključivanje privatnog sektora u taj proces.

Od početka sukoba u Ukrajini Britanija je zamrzla imovinu u vrednosti od 23 milijarde dolara i sankcionisala više od 1.550 ruskih pojedinaca, uključujući Romana Abramoviča, bivšeg vlasnika fudbalskog kluba "Čelsi".

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da će potrebe Ukrajine za rekonstrukcijom biti "ogromne", a nove mere će "osigurati da Rusija plati obnovu zemlju koju je tako bezobzirno napala".

Novi zakon će omogućiti britanskoj vladi da duže zadrži sankcije tako što će izmeniti njihovu svrhu. Zakon će predviđati da se sankcije mogu koristiti za traženje odštete od Rusije.

Procenjeni troškovi obnove Ukrajine za sada su više od 400 milijardi dolara, prema proračunima Svetske banke, Ujedinjenih nacija, Evropske komisije i same Ukrajine.

Britanska vlada je saopštila da će detalji o tome kako će fond raspodeliti novac prikupljen od sankcionisanih pojedinaca biti objavljeni naknadno.

image