Proevropska vlast u Moldaviji zabranila opozicionu partiju jer je “proruska”

Nećemo se povinovati odluci i nastavićemo naše aktivnosti, odgovorili su iz zabranjene partije "Šor"

Ustavni sud Moldavije proglasio je "neustavnom" prorusku stranku koja stoji iza talasa antivladinih protesta, što znači da je ta stranka odmah zabranjena, piše portal "Euraktiv".

Iz te partije su, međutim, poručili da se neće povinovati odluci vlasti da ih zabrane. 

"Nećemo se povinovati odluci i nastavićemo svoje aktivnosti, i društvene i političke. Stranka Šor će učestvovati na izborima", rekao je lider partije Ilan Šor za televiziju Rusija 24, prenose "RIA Novosti".

On je dodao da će pronaći način i ispuniti sve zakonske uslove za učešće na lokalnim, parlamentarnim i predsedničkim izborima.

Stranka Šor, na čelu sa biznismenom u egzilu Ilanom Šorom, predvodila je višemesečne proteste u maloj zemlji koja se graniči sa Ukrajinom. 

Šora, koji živi u Izraelu, Zapad i Kišinjev optužuju da pokušava da destabilizuje Moldaviju, a SAD i Evropska unija su mu uvele sankcije.

Odlukom suda stranka je raspuštena od momenta objavljivanja presude, a Ministarstvo pravde Moldavije treba da uspostavi specijalnu komisiju koja će završiti sve pravne procedure za likvidaciju stranke.

Članovi partije zadržaće mandate u moldavskom parlamentu, ali kao nezavisni poslanici, bez prava da se pridruže drugim parlamentarnim frakcijama.

Želimo da budemo prijatelji sa Ruskom Federacijom

Potpredsednica stranke Marina Tauber takođe je osudila sudski proces.

"Ipak ćemo doći na vlast sa našim timom. Za nas je ovaj sraman proces škola. Građani moraju da imaju pravo na slobodan izbor. Naš tim će se boriti za sve što je dobro za Moldaviju", poručila je Tauber.

Šor je ranije negirao da protesti predstavljaju pokušaj da se destabilizuje Moldavija ili da su deo ruskih pretnji i optužio predsednicu Maju Sandu da vodi zemlju ka bankrotu.

Poslovnom magnatu je prošlog meseca u odsustvu povećana kazna na 15 godina zatvora u vezi sa krađom milijardu dolara iz moldavskih banaka u periodu 2014-2015, što je jednako jednoj osmini godišnje proizvodnje Moldavije. Šoru su SAD prošle godine uvele sankcije zbog veza sa Moskvom.

U maju je Evgenija Gucul iz partije Šor pobedila na izborima za regionalnog lidera u moldavskoj autonomnoj oblasti Gagauzija. 

"Mi smo proruska stranka. Želimo da nastavimo da budemo prijatelji sa Ruskom Federacijom, da budemo prijatelji sa drugim zemljama. Ne želimo sukobe", izjavio je Gucul za rusku štampu nakon objavljivanja preliminarnih rezultata.

Ona je najavila da će, među prvim akcijama koje namerava da preduzme, biti  otvaranje predstavništva Gagauzije u Moskvi i pokretanje pregovora o deblokadi izvoza moldavskih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Rusiju, zabranjenih 2022. godine.