"Bi-Bi-Sijevo" odeljenje za sprečavanje širenja dezinformacfija optuženo da - širi dezinformacije

Novinarka zadužena za raskrinkavanje lažnih vesti i dezinformacija optužena da fabrikuje činjenice u korist britanske vlade

Novo "Ministarstvo istine" britanskog javnog servisa, "Bi-Bi-Si Verifaj", odeljenje koje bi trebalo da se "suprotstavi širenju dezinformacija", našlo se na udaru kritika kada je otkriveno da je njihova novinarka Marijana Spring navodno širila lažne vesti o nekadašnjem kandidatu Stranke za nezavisnost Ujedinjenog Kraljevstva (UKIP) za Evropski parlament Karlu Bendžaminu.

Dvadesetsedmogodišnja Spring je par dana nakon lansiranja "Bi-Bi-Si Verifaj" obavestila gledaoce da je njena misija da "verifikuje video zapise, proverava činjenice, suprotstavi se dezinformacijama i analizira složene priče kako bi oni zaista mogli da saznaju istinu o tome što se dešava". 

Međutim, i sama se suočava sa optužbama da fabrikuje činjenice u skladu sa željama britanske vlade. 

Spring je, naime, već u prvoj epizodi podkasta u okviru "Bi-Bi-Si Verifaj" nazvanog "Marijana u svetu dezinformacija" između ostalog navodno lažno navela da je Bendžaminov Jutjub kanal suspendovan (on je aktivniji na drugom kanalu "Lotus iters", ali je njegov originalni kanal i dalje aktivan i on povremeno i tamo postavlja sadržaj), da je jednoj britanskoj zvaničnici "pretio silovanjem", što je slučaj koji je policija istraživala i odbacila, pri čemu je bez ikakvih dokaza tvrdila da Bendžamin sarađuje sa belim suprematistima. 

U izjavi za "Brajtbart London" Bendžamin je rekao da je prilično šokiran, kako navodi, lažima koje je Spring iznela.

"Iskren da budem, prilično sam šokiran zbog svega ovoga. Ne zbog činjenice da Bi-Bi-Si laže o meni ili bilo kome drugom, već zbog drskosti i razmerama laži. Obično lažu tako što izostave informacije, što im omogućava da iskoriste istinite činjenice kako bi ispričali neistinite priče".

Kako objašnjava, ovoga puta su potpuno izmislili činjenice. 

Uprkos tome što su optuženi za širenje dezinformacija, i to na podkastu koji navodno raskrinkava dezinformacije, "Bi-Bi-Si" i Marijana Spring nisu odgovorili na više "Brajtbartovih" zahteva za komentar. 

Umesto da na društvenim mrežama odgovori Bendžaminu, Spring ga blokirala na Tviteru i tvrdila da je njen podkast "privukao pažnju trolova".