Naftna mrlja na Dunavu: Izlilo se 35 tona nafte, na snazi zabrana kupanja

Iz bezbednosnih razloga kupanje će biti strogo zabranjeno sve dok nadležne službe ne uklone mrlju,

Na 1287. kilometru Dunava, u blizini Čelareva, došlo do izlivanja između 25.000 i 35.000 litara goriva iz broda "Jumbo" koji plovi sa bugarskom zastavom koji je usidren, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Pomoćnik sekretara Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Nemanja Ivanović kaže da su istražne radnje u toku i da su istog momenta na teren upućena pokrajinska inspektorka za vodu.

"Obavešteni su nadležni javni tužilac, upravljač tom vodom, nadležno Javno preduzeće 'Vode Vojvodine' kao i lokalna samouprava", rekao je on za Tanjug.

Rukovodilac službe za zaštitu voda "Vode Vojvodine" Jovan Vignjević rekao je da su oni trenutno na tom brodu.

"Mi kao "Vode Vojvodine" zajedno sa vodnom inspekcijom, akreditovanim laboratorijama za zaštitu životne sredine, službama policije i sektorom za vanredne situacije smo izašli na teren. Nafta se izlivala po površini Dunava, u njegovom plovnom delu", izjavio je Vignjević.

Nakon izlivanja nafte, hitnom zajedničkom akcijom JVP "Vode Vojvodine" i JVP "Srbijavode" započeta je sanacija i sve druge potrebne procedure kako bi se što brže i delotvornije otklonila sva zagađenja, naftna mrlja iz reke i sve štetne posledice.

Prema saopštenju Ministarstva poljoprivrede, utvrđena je pogodna lokacija na kojoj je moguće postavljanje zaštitne plivajuće brane kako bi se uhvatila naftna mrlja.

"Po postavljanju zaštitne plivajuće zavese uhvaćena naftna mrlja se odvaja od vodene faze, skladišti i zbrinjava", precizira se u saopštenju.

Iz JKP "Gradsko zelenilo" objavili su da je na snazi stroga zabrana kupanja na tom potezu.

"Iz bezbednosnih razloga kupanje će biti strogo zabranjeno sve dok nadležne službe ne uklone mrlju i dok nadležni instituti ne saopšte da je voda ispravna za kupanje", navela je Jelena Prica iz "Gradskog zelenila" i dodala da je zbog niske temperature vode u Dunavu, kao i visokog vodostaja, kupanje na novosadskoj plaži Štrand ostaje zabranjeno kao i do sada.