Svet

Poljska srušila još četiri spomenika sovjetskim oslobodiocima

Kremlj je osudio ovaj potez i optužio Varšavu da raspiruje rusofobiju
Poljska srušila još četiri spomenika sovjetskim oslobodiocima© MFA Russia

Poljske vlasti srušile su još četiri spomenika poginulim sovjetskim vojnicima iz Drugog svetskog rata, tvrdeći da je Crvena armija porobila Poljsku 1945. godine. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov osudio je ovaj potez, opisujući tvrdnje Varšave kao "monstruoznu laž".

Rušenje ratnih spomenika obavljeno je u četvrtak, u mestima Glubčice, Bičina, Stašov i u Bobolicama na severu zemlje.

Stojeći ispred jedne od statua, neposredno pre rušenja, šef poljskog Instituta nacionalnog sećanja (IPN) Karol Navrocki izjavio je da je "ovaj spomenik - spomenik laži". Institut sećanja u Poljskoj koordinira rušenje spomenika koje se sprovodi kao deo "programa dekomunizacije".

"Hranjenje monstruoznim lažima"

"Sovjeti nisu doneli slobodu 1945. godine, oni su doneli novo ropstvo", rekao je Navrocki, preneo je Rojters.   

"Ovo je spomenik sramote, spomenik prezira pobednika nad žrtvama", izjavio je ranije Navrocki, dok je nadgledao rušenje jednog od spomenika u Glubčicama.

Reagujući na akcije Varšave, portparol kremlja Dmitrij Peskov podsetio je da je "mnogo građana Sovjetskog Saveza poginulo oslobađajući Poljsku".

Peskov je takođe optužio vlasti u Varšavi da pokušavaju da "prevare mlađu generaciju Poljaka, hraneći ih lažima i izazivajući rusofobiju među Poljacima".

Ubrzano rušenje spomenika

Dok Rusija tvrdi da je Crvena armija oslobodila Poljsku od nacističke Nemačke, poljski zvaničnici veruju da je zemlja bila podvrgnuta "represivnom komunističkom režimu".

Poljska vlada je 2016. usvojila zakon kojim se od lokalnih vlasti zahteva da uklone sve objekte i imena koji "propagiraju komunizam i druge totalitarne sisteme". Rušenje je posebno ubrzano posle početka specijalne ruske vojne operacije na Ukrajinu.

Govoreći prošlog meseca za poljske novine "Gazeta pomorska", Navrocki je otkrio da su vlasti već srušile 20 spomenika posvećenih Sovjetima, dodajući da je ostalo još 40 spomenika predviđenih za rušenje.

Poziv zemljama bivšeg komunističkog bloka

Poljski susedi, Letonija i Estonija krenule su istim putem, uklanjajući poslednjih meseci nekoliko ratnih spomenika iz sovjetskog doba.

"Ruski tenk ukrašen zastavom Sovjetskog Saveza, koji ide ka Hersonu, postao je veoma moćan simbol, na koji gleda ceo svet", izjavio je Navrocki, povezujući još direktnije program "dekomunizacije" sa savremenom sukobom u Ukrajini.

"Apelujem na vlasti svih zemalja, posebno onih iz bivšeg komunističkog bloka, da izbrišu iz javnog prostora sva imena i simbole koji se odnose na ljude, organizacije, događaje ili datume iz komunističkog doba", poručio je on.

image