Svet

Robert Kenedi Mlađi sve popularniji, treba li Bajden da se zabrine?

Nova anketa "JuGova" pokazala je da sinovac slavnog Džona Kenedija uživa veću neto popularnost i od Džozefa Bajdena i od Donalda Trampa
Robert Kenedi Mlađi sve popularniji, treba li Bajden da se zabrine?Getty © Jamie McCarthy/Getty Images

Nova anketa ukazuje da je demokratski kandidat Robert F. Kenedi Junior popularniji je od Džozefa Bajdena, Donalda Trampa, ali i mnogih drugih kandidata na predsedničkim izborima u SAD 2024. godine.

Rezultati ankete koju su sproveli "Ekonomist" i kompanija za istraživanje javnog mnjenja "JuGov" ukazuju da sin bivšeg državnog tužioca Roberta F. Kenedija i sinovac bivšeg predsednika Džona F. Kenedija uživa blagonaklonost 49 odsto ispitanih, ali i da ima najviši neto rejting od 19 poena, pošto na njega negativno gleda 30 odsto ispitanika.

Ispod Kenedija nalaze se Bajden i Tramp, koji uživaju podršku 44 odsto ispitanika, ali njihovi neto rejtinzi iznose minus devet odsto u slučaju aktuelnog predsednika, odnosno minus 10 odsto u slučaju Trampa, prenosi "Hil".

Ovaj američki medij podseća da neki demokrate smatraju da bi Kenedi mogao postati glavni Bajdenov stranački protivnik, a isto čini i "Njujork tajms" u tekstu u kom Kenedija naziva potencijalnom "glavoboljom" za Bajdena.

Bajden je još u reklamnom spotu kojim je najavio svoju kandidaturu u aprilu nagovestio računa na ponovni obračun sa Trampom naredne godine i uživa podršku među velikim brojem "plavih" političara, američki list podseća da je više prethodnih anketa zaključilo kako većina demokratskih glasača bila protiv Bajdenove kandidature.

Pored toga što je 11 godina mlađi od Bajdena i poseduje prezime koje su proslavili njegov stric i otac, Kenedi se uveliko razlikuje od drugih demokratskih kandidata.

"Da li bi Bobi Kenedi mogao da izazove varnicu? Možda", rekao je za "Njujork tajms" Majkl Novograc, milijarder i demokratski donator koji je podržao Bajdena 2020. godine, ali se obavezao da neće podržati nijednog kandidata starijeg od 72 godine.

Novograc navodi da je Robert Kenedi odbio deo glasača svojim "stavovima protiv vakcina, ali on je bistar čovek, artikulisan, elokventan, povezan, ima ime Kenedi i privukao bi mnoge Trampove glasače."

Dok "Njujork tajms" napominje da su mnogi Kenedijevi stavovi, poput skeptičnosti prema kijevskom režimu i ukrajinskom sukobu sa Rusijom, kao i sumnji da su neke predsedničke kampanje u SAD nameštene načelno u suprotnosti sa stavovima demokratskih glasača, vođa Kenedijeve kampanje i bivši kongresmen Denis Kucinić napominje da ga to upravo čini pogodnijim kandidatom za opšte izbore od Bajdena.

"Gospodin Kenedi je jedina osoba koja ima kvalitete koji mogu da dovedu do jedinstva za kojim većina Amerikanaca žudi", rekao je on, dodavši da Robert F. Kenedi Mlađi "govori jezikom pomirenja i saosećanja."

Sa druge strane, neki od najbližih Bajdenovih saradnika u okviru predizborne kampanje skeptični su prema sestriću slavnog bivšeg predsednika SAD.

Demokratski poslanik u Predstavničkom domu iz Kalifornije i član savetodavnog odbora u Bajdenovoj kampanji Robert Garsija nazvao je Kenedijevu kandidaturu "lakrdijom", ocenivši da on "nema šanse da dobije bilo kakvu podršku."

Ipak, "Njujork tajms" napominje da Kenedijevi atributi ujedno naglašavaju Bajdenove slabosti, koje bi republikanski kandidati mogli da iskoriste.

image