"Njujork tajms": Zapad šalje Ukrajini pokvareno oružje

Američki list se pozvao na dokumenta koja su mu ustupili ukrajinski zvaničnici, želeći da opovrgnu tvrdnje Zapada da imaju dovoljno oružja za ofanzivu protiv Rusije

Oružje koje su SAD i njihovi saveznici poslali Ukrajini ili je trebalo da se popravi ili je bilo u toliko lošem stanju da je korišćeno za delove. Uz to Kijev tvrdi da im još nije isporučeno kupljeno naoružanje vredno stotine miliona dolara.

Američki list se pozvao na dokumenta koja su mu ustupili ukrajinski zvaničnici, želeći da opovrgnu tvrdnje Zapada da imaju dovoljno oružja za ofanzivu protiv Rusije, u kojoj je do sada već zabeležen veliki gubitak ljudstva i opreme.

Dokumenta pokazuju da je od decembra 2022. ukrajinska vlada sklopila ugovore za više od 800 miliona dolara oružja i zaliha koji su "ostali potpuno ili delimično neispunjeni". Najvredniji ugovori bili su između Ministarstva odbrane u Kijevu i državnih kompanija za proizvodnju oružja koje su služile kao nezavisni posrednici. Međutim, ovog proleća ugovori vredni "stotine miliona dolara" i dalje su neizvršeni.

Iako je sa Zapada stiglo i moderno oružje poput američkih PVO sistema, mahom je to bilo naoružanje kojem je bio potreban opsežan remont. Naime, u svakom trenutku je čak 30 odsto ukrajinskog arsenala na popravci, dok mnogo opreme stiže u lošem stanju ili je neupotrebljivo.

Pravi primer su 33 američke samohodne haubice M109 "paladin" koje je donirala Italija – na snimcima se vidi da iz jednog vozila kulja dim, iz drugog curi tečnost za hlađenje motora. Rim je saopštio da su te haubice bile povučene iz upotrebe pre mnogo godina, ali da je Ukrajina tražila da im ih ustupe.

Dokumenta u koja je "Njujork tajms" imao uvid pokazuju da je američkom izvođaču za popravku pomenutih haubica plaćeno 19,8 miliona dolara. U januaru ih je isporučeno 13, ali one "nisu bile u stanju za borbene misije".

"Američka kompanija, koja je nudila svoje usluge, nije imala nameru da ispuni svoje obaveze", požalio se Pentagonu u pismu od 3. februara direktor nabavki za odbranu Ukrajine Vladimir Pikuzo.

"Svaka je radila kada smo ih isporučili", rekao je za "Tajms" izvršni direktor "Ultra difens korporejšn" Metju Hering, okrivljujući Ukrajince što nisu pravilno održavali haubice.

Bilo je problema i s opremom koju je isporučila američka vojska, navodi se u izveštaju generalnog inspektora Pentagona. Prošlog leta vojna jedinica u kuvajtskom kampu Arifjan dobila je naređenje da pošalje 29 "hamvija" u Ukrajinu, ali samo tri su bila u stanju za borbu. Izvođači su do kraja avgusta popravljali menjače, menjali akumulatore, svetla, brave na vratima i sigurnosne pojaseve. Međutim, kada su vozila stigla u Poljsku, njih 25 je imalo istrošene gume i trebalo je još mesec dana da se zamene.

Ista jedinica trebalo je da pošalje šest haubica M777 u Ukrajinu u martu 2022, ali se ispostavilo da im je prvo potrebno "opsežno održavanje". Tri meseca su trajale popravka i prebacivanje u Poljsku, gde je sledio dodatni remont budući da su bile neispravne za front.

"Njujork tajms" zaključuje da su pojedini sistemi bili u toliko lošem stanju, ali da ih je Ukrajina prihvatala na poklon ne bi li ih iskoristila za rezervne delove.