Svet

Velika Britanija: Ako hoćete slobodu štampe, morate da platite

Vodeća stranka na ostrvu smatra da reporteri treba da plate ako hoće da izveštavaju o njima
Velika Britanija: Ako hoćete slobodu štampe, morate da platite© Jeff J Mitchell/Getty Images

Novinari, psi čuvari demokratskog društva, u Britaniji moraju da plate kako bi nadgledali demokratiju. A cene, koje su britanski konzervativci propisali za sve one koji bi da izveštavaju sa njihove godišnje konferencije koja se održava u oktobru - jednostavno su paprene.

Ako se novinar akredituje da prisustvuje njihovom skupu u Mančesteru platiće 137 funti, odnosno oko 18.600 dinara. Kampanjci koji se za akreditacije prijave nakon 1. avgusta plaćaju čak 880 funti što je oko 109.000 dinara.

Zamislite situaciju da vodeća stranka u Srbiji, nametne ulaznice za svoje konferencije. No, stranka premijera Rišija Sunaka ove svoje politike drži se još od prošle godine, i ne obazire se na pritužbe britanskih i stranih medijskih organizacija.

Esnaf naime tvrdi da svaka naknada za prisustvo medija na stranačkim konferencijama – bez obzira na političku partiju – predstavlja "duboko zabrinjavajući presedan u demokratskom društvu".

U demokratskom društvu sve partijske konferencije su od političkog i javnog značaja, poručuju novinari i dodaju da ovakvi nameti onemogućavaju novinare da deluju kao oči i uši javnosti.

U međuvremenu sekretar za kulturu Lusi Frejzer hvali se kako vlada "preduzima korake da poveća slobodu štampe", za koju tvrdi da igra "bitnu ulogu" u zaštiti demokratije. Ne gledajući stanje u svojoj zemlji, ona upire prstom u druge - tvrdi da je medijska sloboda "ugrožena širom sveta", a naročito hapšenjem novinara u "državama poput Rusije". Reč je naime o ljudima koje je Moskva uhvatila na delu pa ih optužila za špijunažu.

Sami torijevci, međutim insistiraju da novac prikupljen od novinara koriste da pokriju administrativne troškove "hiljada" novinara koji se nisu pojavi.

"Na jednoj nedavnoj konferenciji, nekoliko hiljada ljudi koji su se prijavili za besplatnu akreditaciju medija nisu uspeli da uzmu svoje propusnice, stvarajući tako velike količine papirnog i plastičnog otpada. I policijske bezbednosne provere za učesnike koštaju na desetine hiljada funti. Ne verujemo da članovi i drugi učesnici treba da to subvencionišu", žale se konzervativci.

Udruženje stranih novinara prekomorskih medija sa sedištem u Velikoj Britaniji, ipak govori da torijevci nemaju nikakve dokaze o nedolasku novinara u takvim razmerama, i tvrdi da su ugroženi "širi principi".

"U stvari, ova odluka predstavlja opasan presedan za zemlje širom sveta koje će je iskoristiti da opravdaju postavljanje finansijskih i drugih barijera medijskom nadzoru političkog procesa", navodi se u saopštenju ove organizacije koja tvrdi da nije pronašla nikakve uporedive podatke ni u jednoj zemlji na svetu, a kamo li u nekoj demokratiji.

Otvoreno pismo upućeno konzervativcima u kome se poziva na ukidanje i refundiranje ovih naknada, i traži fer i besplatno izveštavanje za sve - potpisalo je gotovo 300 medijskih grupa, od Frans presa, preko "Njujork tajmsa" i "Vašington posta" do "Špigla" i "Sandej morning heralda". U peticiju su uključeni mediji iz više od 60 zemalja, uključujući i Kinu i Rusiju.

Partijskoj konferenciji, koja se održava u oktobru, obično prisustvuju stotine kolumnista, urednika i novinara, dok ove godine, reporteri prete bojkotom.

Mediji koji bi izveštavali sa skupa Laburističke partije u Velikoj Britaniji ne plaćaju ništa do 28. jula, a zatim do 31. avgusta izdvajaju sumu koja u dinarskoj protivvrednosti iznosi oko 10.000 dinara, pa od prvog septembra nadalje i oko 13.000 dinara

image