Svet

"Orvelovska noćna mora": UN sa Soroševim štićenicima protiv "dezinformacija i govora mržnje"

Novi automatizovani program Ujedinjenih nacija za proveru činjenica je testiran na izborima u Zambiji 2021. godine, a sada se koristi uoči izbora u Sijera Leoneu
"Orvelovska noćna mora": UN sa Soroševim štićenicima protiv "dezinformacija i govora mržnje"Getty © Photo by Chris McGrath

Ujedinjene nacije su predstavile "automatizovani program za proveru istinitosti činjenica u službi suzbijanja dezinformacija i govora mržnje na internetu", projekat koji je sproveden u saradnji sa velikim IT kompanijama i organizacijama koje finansira milijarder Džordž Soroš.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) pokrenuo je platformu "IVerifaj" kao odgovor na ono što nazivaju "globalnim izazovom zagađenja informacija na mreži".

Taj "alat za automatizovanu proveru činjenica" razvijan je sa Međunarodnim računarskim centrom Ujedinjenih nacija, organizacijom za proveru činjenica "Midan" koju finansiraju "Fejsbuk" i "Gugl", "KraudTenglom" u vlasništvu "Mete", i Međunarodnom mrežom za proveru činjenica koju finansira Soroš. 

Kako prenosi "Brajtbart", UN je saopštio da će obezbediti sistem "nacionalnim akterima", kojima će program obezbediti pomoć u identifikaciji, praćenju i reakciji na sporne informacije.

Koliki neposredan uticaj na svet može da ima novi alat UN-a pokazuje to što se on već sad koristi u Sijera Leoneu uoči opštih izbora 24. juna.

UN su saopštile da Udruženje novinara Sijera Leonea i Nezavisna radio mreža koristiti alat "kako bi ojačali nacionalne kapacitete da proaktivno identifikuju i reaguju na dezinformacije i govor mržnje".

Pomoću veštačke inteligencije, automatizovani sistem će označiti "potencijalno lažan ili štetan sadržaj" koji će nakon toga pregledati tim za proveravanje činjenica koji će delimično finansirati vlade Kanade, Irske, Islanda i država EU.

Sistem "IVerifaj" koji je testiran u Zambiji 2021. godine, trebalo bi, uz podršku irske i švedske ambasade, da bude korišćen uoči oktobarskih izbora u Liberiji. Program podržava i neprofitna organizacija "Internjuz" koju u velikoj meri finansiraju američka vlada i "Fondacija za otvoreno društvo" Džordža Soroša.

Mnogi su već kritikovali novi program UN, a kanadski profesor i psiholog Džordan Piterson nazvao je ovaj automatizovani sistem "orvelovskom noćnom morom". 

image