"Imaju kiseonika za još 40 sati": Ni traga ni glasa od podmornice koja je nestala u Atlantiku

Na poslednju poznatu lokaciju podmornice poslato je vozilo na daljinsko upravljanje

Kapetan Džejmi Frederik iz Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država izjavio je da je nestaloj podmornici ostalo kiseonika za oko 40 sati ronjenja, kao i da potraga do sada nije dala nikakve rezultate.

On je na konferenciji za novinare naveo da da je Obalska straža poslala vozilo na daljinsko upravljanje na poslednju poznatu lokaciju podmornice. Ako vozilo pronađe neki trag, stručnjaci će odrediti koji su sledeći koraci koje treba preduzeti, prenosi Bi-Bi-Si.

Obalska straža je ranije saopštila da podmornica može ostati pod vodom do 96 sati od trenutka nestanka.

Objasnio je da je pretraga "veoma složena" i da timovi rade danonoćno. Kanadska obalska straža trebalo bi da stigne kasnije večeras, kao i druga plovila američke mornarice. Potrazi će se pridružiti i privatni brodovi.

"Situacija je izazovna i jedinstvena, ali su naši timovi fokusirani na to da urade sve što mogu. Učinićemo sve što možemo da spasemo ljude iz podmornice", rekao je Frederik.

On je dodao da je Obalska straža za sada pretražila područje od 19.600 kvadratnih kilometara, što je površina veća od američke savezne države Konektikat.

Podsetimo, pet osoba nalazi se u podmornici koja je nestala tokom putovanja do olupine Titanika kod obala Kanade.

Mediji su prethodno javili da se na "Titanu" nalaze britanski milijarder i istraživač Hejmiš Harding, francuski operater podmornice Pol Anri Nargele, kao i najbogatiji Pakistanac Šahzada Davud i njegov sin.

"Telegraf": Zvaničnici SAD blokiraju britanski tim koji bi mogao da spasi putnike "Titana"

Američka vlada sprečava učešće vozila na daljinsko upravljanje koje bi moglo izvući istraživačku podmornicu "Titan" iz Atlantika da se pridruži spasilačkoj misiji, saznaje "Telegraf".

Kako navodi britanski list, tim stručnjaka iz kompanije "Magelan limited" od ponedeljka čeka dozvolu da krene sa aerodroma na Kanalskim ostrvima, koju još nije dobila.

Bivši predsednik kompanije "RMS Titanik", koja je organizovala posete "Titaniku" Breton Hančak kaže da "Magelan limited" poseduje esencijalnu opremu i stručnost kako bi pomogla pri spasavanju istraživačke podmornice "Titan", koja je nestala tokom obilaska olupine čuvenog broda.

On dodaje da su američki zvaničnici nagovestili da bi radije koristili podmornicu iz Njujorka koja može da roni do 3.000 metara, dok je vozilo "Magelana" sposobno za zarone i do 5.000 metara.

Hančak ističe da je podmornica britanske kompanije verovatno jedino dostupno sredstvo koje ima vitlo sposobno da vuče podmornice iz dubine okeana, dok ujedno može da detektuje signale i šalje ih na površinu.

"Imamo britanske, francuske i američke državljane na brodu i svaki minut je ovde bitan. Ovo nije racionalna odluka, to vitlo je jedina prednost koju imamo i ti ljudi su stručnjaci u ovoj oblasti", rekao je Hančak za "Telegraf", zapitavši se zašto američke vlasti jednostavno ne odobre učešće oba vozila.

Savetnik kompanije "Oušn gejt" koja stoji iza organizacije ekspedicije "Titana" Dejvid Konkenon se takođe zapitao zašto se ne koriste oba vozila.

"Mobilisani su. Sede na asfaltu, spremni da krenu", rekao je Konkenon za "Njuz nejšen" o britanskom timu, dodavši da je "život ljudi" u opasnosti, a stručnjaci koji mogu biti od pomoći su primorani da "sede i čekaju."

Republikanski kongresmen i bivši oficir mornarice SAD Brendon Vilijams pozvao je SAD da uključe nuklearnu podmornicu u potrazi za nestalim plovilom.

Ministarstvo odbrane je u utorak saopštilo da je spremno da pomogne misiji, ali se pokazalo da NATO-ov sistem za spasavanje podmornica nije sposoban da dopre do dubine od 3.800 metara na kojoj se nalazi olupina "Titanika", napominje "Telegraf".

Spasilačka misija koja uključuje američku obalsku stražu i letelicu koja može da otkrije podvodna plovila održana je u ponedeljak dok su spasioci jurili da stignu do grupe pre nego što su im ponestane kiseonika.

Podmornica ima kiseonika za 96 sati ronjenja, a spasioci su upozorili da bi moglo potrajati i do dva dana da potone do okeanskog dna.