Svet

Bajdenova administracija podstiče promenu pola dece

Republikanska poslanica Nensi Mejs prozvala Ministarstvo zdravlja zbog finansiranja i promocije transrodne hirurgije kod dece u SAD
Bajdenova administracija podstiče promenu pola decewww.globallookpress.com © Cristian Bayona

Republikanska poslanica i član Podkomiteta za građanska prava i građanske slobode Nensi Mejs pozvala je na odgovornost Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite, koje aktivno koristi sredstva poreskih obveznika za promovisanje transrodne ideologije i operacije promene pola dece.

Nensi Mejs je poslala otvoreno pismo sekretaru Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Havijeru Beseri, u kome eksplicitno traži informaciju o tome u kojoj meri se dolari poreskih obveznika koriste za finansiranje ovakvih lekova i operacija.

"Izgleda da Bajdenova administracija ohrabruje svako dete, čije se mišljenje ne poklapa sa klasičnom percepcijom o muškom ili ženskom, da promeni svoje telo nepovratnom hirurškom intervencijom. Umesto što Bajdenova administarcija finansira ovakve lekove i procedure koje nepovratno menjaju život, naša vlada treba da promoviše politiku zaštite ugrožene dece." 

Republikanska poslanica je napomenula da za razliku od Bajdenove administarcije, druge zapadne zemlje ukazuju i na posledice rodne tranzicije.

U pismu se navodi i da neki političari traže da se roditeljima zabrani bilo kakva uloge u zdravstvenoj zaštiti svog deteta. Tako, prema nedavnim odlukama ministarstva, lekari bi bili primorani da izvode hirurške operacije na deci čak i kada bi se lekar suprotstavio tome zbog moralnih i verskih načela.

Mejsova se osvrnula i na to kako deca mogu sama da donose odgovorne odluke. Na primer, deci koja su mentalno poremećena svakako je potrebno roditeljsko staranje i ona ne mogu sama da odlučuju.

Takođe, strateški plan Stejt departmenta o raznolikosti, jednakosti, inkluziji i pristupačnosti takođe je bio pod nadzorom Kongresa zbog uključivanja i "brige o rodnoj tranziciji", koju finansiraju poreski obveznici.

Republikanska poslanica zahteva i da podaci o finansiranju agresivne transrodne medicine dece postanu dostupni javnosti do izbora za Predstavnički dom Kongresa i trećinu Senata 8. novembra.

image