Svet

"Vašington post": Da li je Bolsonaro brazilski Tramp?

Bolsonaro će možda da pokuša da ospori legitimitet izbora, poput bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa
"Vašington post": Da li je Bolsonaro brazilski Tramp?www.globallookpress.com © © White House

Brazil i njegov novoizabrani predsednik Lula da Silva probudili su se u ponedeljak sa pitanjem koje je Amerikancima dobro poznato: "Hoće li poraženi popustiti?", piše "Vašington post".

Opravdanost postavljanja ovakvog pitanja američki list nalazi u nekoliko činjenica. Pre svega, ovo su bili najneizvesniji izbori u istoriji Brazila, a oštra kampanja vođena je među duboko polarizovanim biračkim telom. Zatim, poraženi Bolsonaro blizak je saveznik bivšeg predsednika Donalda Trampa i poput njega, sklon je zapaljivoj retorici i žustrom obraćanju na društvenim mrežama.

Međutim, kada je u nedelju Lula proglašen za pobednika, Bolsonaro je izabrao, za njega potpuno netipičan odgovor - ćutanje. 

Da li je u pitanju Trampov model?

Za mnoge u Riu de Žaneiru, ovo nije iznenađenje, tvrdi "Vašington post", navodeći da su Bolsonaro i njegove pristalice mesecima unapred pripremali teren kako bi osporili rezultate izbora "neosnovanim optužbama". To bi, prema nekim analitičarima, moglo od Bolsonara da napravi brazilsku verziju bivšeg predsednika SAD. 

S obzirom da je sledio Trampa kada je dolazio na vlast, pa potom dok je bio na funkciji, Bolsonaro bi mogao da uradi isto sada kada je poražen: da odbije da prizna rezultate izbora i proglasi Lulinu vlast nelegitimnom, dok se sprema za sledeće izbore.

"Ovo je Trampov model", rekao je Markos Nobre, politički analitičar i pisac, što podrazumeva da "onaj ko je pobedio na izborima je nelegitiman. Bolsonaro će nastojati da oslabi Lulu na svaki način."

Situaciju dodatno zaoštrava to što se nad Bolsonarom nadvija mogućnost krivičnih istraga, a njegove pristalice već su organizovale nekoliko incidenata u nedelju, tražeći od njega da ne popušta. 

Vreme je da gledamo unapred

Neki Bolsonarovi saveznici misle drugačije. "Vreme je da pružite ruku svojim protivnicima", poručio je predsednik Predstavničkog doma Artur Lira. "Ne možemo da prihvatimo revanšizam i progon sa bilo koje strane, vreme je da gledamo unapred."

Sudija Vrhovnog suda Aleksandar de Moraes rekao je novinarima da je pozvao oba kandidata pre nego što je proglašen pobednik, kako bi ih obavestio o rezultatima izbora. Bolsonaro je, po rečima sudije, odgovorio "izuzetno ljubazno".

Sudija je dodao da ne postoji "stvarni rizik" da rezultati mogu biti osporeni i da je sada, zbog velike polarizovanosti društva, "više na pobednicima zadatak da ujedine zemlju."

Čak i državni tužilac, čovek za koga kritičari kažu da je zaštitio Bolsonara od istraga o korupciji, izjavio je sinoć da je Lula pobedio: "Tri sata nakon završetka glasanja i sa skoro 99% prebrojanih glasačkih listića, Luiz Inasio Lula da Silva je izabran za predsednika Brazila, sa više od 50 odsto glasova birača."

Bolsonaro ne bi trebalo da ode

Ipak, postoje i oni koji su tražili od Bolsonara da ne prizna rezultate izbora. Jedna od poslanica i njegova istomišljenica Karla Zambeli, napisala je na Tviteru:"Ostani, nemoj da nestaneš", kada su počeli protesti zbog Luline pobede.

Tramp je, u video obraćanju pre izbora, podržao Bolsonara kao "jednog od velikih ljudi u politici".

"Nemoguće da je rezultat elektronskog glasanja tačan", rekao je bivši Trampov strateg i Bolsonarov pristalica Stiven K. Banon za dnevni list "Folha de Sao Paulo". On je dodao da je potrebna revizija izbora "listić po listić, čak i ako je za to potrebno šest meseci. U međuvremenu, predsednik ne bi trebalo da pristane da ode", poručio je Banon. 

image