Svet

Pozovi OPEK radi stabilizacije tržišta nafte

Sukob između zapada i saveza najvećih svetskih proizvođača nafte nastao je zbog odluke o smanjenju proizvodnje nafte
Pozovi OPEK radi stabilizacije tržišta naftewww.globallookpress.com © Eduardo Parra/Keystone Press Agency

Ministar energetike Ujedinjenih Arapskih Emirata Suhail al-Mazrouei rekao je u ponedeljak da je najveći savez proizvođača nafte OPEK+, kojem pripada i Rusija, uvek spreman da uravnoteži tržište sirove nafte, ako je potrebno. 

"Nas samo jedan telefonski poziv deli, ako postoje zahtevi", rekao je ministar energetike UAE na velikom industrijskom događaju u Abu Dabiju.

OPEK+ suočio se sa jednim od najvećih sukoba sa Zapadom nakon što je u oktobru doneta odluka da se smanji proizvodnja nafte, a tu odluku je američka administracija nazvala "kratkovidom" i optužila članice OPEK+ da rade u korist Rusije.

Naime, ovu odluku zapad smatra za političku, a Bela kuća je i direktno optužila Rijad da primorava neke druge države da podrže ovaj potez. SAD su tada ocenile da će smanjenje povećati "ruske inostrane zarade" i nagovestile da je to osmislila Saudijska Arabija iz političkih razloga.

Saudijski ministar odbrane, sin kralja Salmana, princ Kalid bin Salman, negirao je navode SAD i rekao da je odluka od 5. oktobra o smanjenju proizvodnje nafte za dva miliona barela dnevno bila jednoglasna i zasnovana na ekonomskim faktorima. U tom stavu podržali su ga ministri nekoliko država članica OPEK+, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate.

Ministar energetike UAE, Suhail al-Mazrouei, napisao je na Tviteru: "Želeo bih da pojasnim da je poslednja odluka OPEK+, koja je jednoglasno odobrena, bila čisto tehnička odluka, bez ikakvih političkih namera".

image