Još jedan skandal trese Britaniju: Ministarka slala zvanična dokumenta na lični mejl

Suela Brejverman kaže da se nijedan od dokumenata nije ticao pitanja nacionalne bezbednosti, obaveštajne agencije ili sajber bezbednosti

Ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Brejverman priznala je da je šest puta slala zvanična vladina dokumenta na svoju ličnu imejl adresu, preneo je Rojters.

Posle objavljivanja saznanja da je mobilni telefon doskorašnje premijerke Liz Tras bio hakovan i da je, izmeđuostalog, "procurela" njena komunikacija sa visokim državnim zvaničnicima savezničkih zemalja, saznanje da je i ministarka unutrašnjih poslova u više navrata koristila privatni mejl za obavljanje državnih poslova, kršeći bezbednosna pravila, probudilo je novu zabrinutost oko toga koliko državni zvaničnici poštuju pravila kada je reč o nacionalnoj bezbednosti.

U kabinetu novog premijera Rišija Sunaka, Brejvermanova je ministar-povratnik budući da je samo šest dana pošto je podnela ostavku, novi premijer ponovo imenovao na staru funkciju. Iako je sa nje odstupila upravo zbog toga što je slala vladina dokumenta sa ličnog imejla jednom od članova parlamenta, kako je sama navela u svojoj ostavci.

Pravdajući tada svoj postupak, ministarka unutrašnjih poslova rekla je da nije imala kod sebe službeni telefon, pa je zamolila svog pomoćnika da joj dokument pošalje na lični mejl.

Međutim, u novom pismu skupštinskom odboru za unutrašnje poslove, objasnila je da je identifikovano šest incidenata između 6. septembra i 19. oktobra, kada je slala dokumente na lični imejl.

Objasnila je da je dokumente slala na ovaj način kako bi mogla da ih čita dok vodi virtuelne sastanke i razgovore na svom službenom telefonu.

Brejvermanova je rekla i da se nijedan od dokumenata nije ticao pitanja nacionalne bezbednosti, obaveštajne agencije ili sajber bezbednosti, kao i da nisu predstavljali rizik po nacionalnu sigurnost.

"Neki od ovih sastanaka bili su organizovani u žurbi koju su diktirala hitna operativna pitanja povezana za prioritetima unutrašnjih poslova", rekla je Brejverman.

Ovo otkriće dovodi u pitanje i njenu prvobitnu tvrdnju, u tekstu ostavkeod 19. oktobra, da je lično obavestila šefa nadležne državne službe o slanju osetljivih dokumenata sa svog ličnog telefona. Brejvermanova je tada izjavila da je čim je shvatila svoju grešku odmah alarmirala zvanične kanale.

Tvrdnja se hronološki ne poklapa sa onom u najnovijem pismu u kojem se navodi da joj je bilo potrebno nekoliko sati da zvanično prijavi svoju grešku.

Agencija podseća i da je Sunakovo ponovo imenovanje Brejvermanove za ministarku unutrašnjih poslova naišlo na nezadovoljstvo kako opozicionih partija tako i pojedinih članova parlamenta iz redova Konzervativne partije koji su dovodili u pitanje njenu kompetenciju da obavlja funkciju na koju je, šest dana posle otkaza, ponovo imenovana.