Svet

Makron još čeka poziv za samit BRIKS-a

Francuska ministarka spoljnih poslova ponovila je da Makron želi da postane prvi zapadni lider koji će prisustvovati na samitu globalnog juga
Makron još čeka poziv za samit BRIKS-a© Tanjug/Stephanie Lecocq/Pool via AP

Emanuel Makron planira da svoju globalnu diplomatiju podigne na drugi nivo tako što će postati prvi zapadni lider koji će dobiti pozivnicu za samit BRIKS-a, kaže ministarka spoljnih poslova Francuske Ketrin Kolona, a prenosi "Politiko".

"Dijalog je uvek pozitivan, čak i kada se ne slažemo 100 odsto oko svega. Razmišljamo naglas, ali odluka o nastavku dijaloga očigledno je odluka koju mogu da samo relevantne zemlje. Zašto ne baš na samitu BRIKS-a ili u drugom formatu", rekla je ona na konferenciji za novinare u Pretoriji, nakon sastanka sa svojom južnoafričkom koleginicom, ministarkom inostranih poslova Naledi Pandor.

Južna Afrika biće domaćin sledećeg samita zemalja BRIKS-a, odnosno saveza koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, države koje su ostale bliske Moskvi i nakon početka specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Sastanak BRIKS-a, grupe koja je odgovor globalnog juga grupi G7 zapadnih zemalja, održaće se u Johanesburgu.

Na samitima obično učestvuju lideri pet zemalja članica, a ako dođe i Makron, čiji je lični angažman u francuskoj spoljnoj politici dostigao nove visine od početka konflikta u Ukrajini- bio bi prvi zapadni vođa među njima.

Južnoafrički ministar rekao je da je moguć poziv za Francuza, ali da je konačna odluka na predsedniku Sirilu Ramafozi, kao predsedavajućem sledećeg sastanka.

"Ako bi se to desilo, bila bi to inovacija u okviru trenutnog modela BRIKS-a, ali bi moglo da poveća globalni domet foruma",  rekla je Pandor.

Ramafoza i Makron bi o ovoj temi mogli da razgovaraju kasnije ove nedelje, pošto će obojica u Parizu prisustvovati na Samitu za novi globalni finansijski pakt .

image