Svet

Spasioci čuli podvodne zvuke u blizini mesta gde je nestala podmornica

Prema ranijim procenama američke Obalske straže, u ovom trenutku "Titan" ima kiseonika za manje od 30 sati ronjenja
Spasioci čuli podvodne zvuke u blizini mesta gde je nestala podmornica© Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

Kanadska letelica je otkrila podvodnu buku u oblasti potrage za nestalim podmornicom, saopštio je severoistočni okrug američke Obalske straže.

Pretrage su dale negativne rezultate, ali će se nastaviti, prenosi "Gardijan".

Ekipe za potragu čule su zvukove udaranja u intervalima od 30 minuta, prenose američki mediji.

Prema ranijim procenama američke Obalske straže, u ovom trenutku "Titan" ima kiseonika za manje od 30 sati ronjenja.

Kontraadmiral Džon Mauger iz američke Obalske straže potvrdio je da je detektovan zvuk u okeanu, ali da izvor buke nije poznat.

"Veliki broj metalnih predmeta koji bi mogli biti izvor buke nalazi se na mestu gde je potonuo Titanik, ali ta buka je naš glavni fokus", dodao je.

Timovi sa više plovila i letelica nastaviće potragu sve dok postoji šansa da ima preživelih u podmornici, ističe Mauger.

"Si-En-En" i "Roling stoun" su citirali interna vladina dokumenta u kojima se navodi da je otkriveno lupanje, i izvestili da su se buka i dalje čula nakon što su dodatni uređaji postavljeni četiri sata kasnije. U dopisima nije razjašnjeno kada se u utorak čulo lupanje, niti koliko dugo, navodi "Gardijan".

Operacija potrage za turističkom podmornicom "Titan" kompanije OceanGate's, koja je u nedelju nestala na putu ka olupini Titanika, traje od nedelje. Kompanija OceanGate's je u ponedeljak potvrdila da je izgubila kontakt sa podmornicom oko sat i 45 minuta nakon poniranja.

Mediji su prethodno javili da se na "Titanu" nalaze britanski milijarder i istraživač Hejmiš Harding, francuski operater podmornice Pol Anri Nargele, kao i najbogatiji Pakistanac Šahzada Davud i njegov sin.

U potragu za plovilom i petoro članova posade uključeni su i vojni avioni, podmornice i sonarne bove. Pomažu vladine agencije i mornarice SAD i Kanade, ali i komercijalne kompanije.

Američka obalska straža saopštila je da je površinsku potragu za podmornicom izvršio i istraživački brod "Polarni princ" koji se koristi za transport podmornica do mesta olupine Titanika.

Kapetan Džejmi Frederik iz Obalske straže Sjedinjenih Američkih Država juče u 19 časova po srednjeevropskom vremenu izjavio je da je nestaloj podmornici ostalo kiseonika za oko 40 sati ronjenja, kao i da potraga do sada nije dala nikakve rezultate.

On je na konferenciji za novinare naveo da da je Obalska straža poslala vozilo na daljinsko upravljanje na poslednju poznatu lokaciju podmornice. Ako vozilo pronađe neki trag, stručnjaci će odrediti koji su sledeći koraci koje treba preduzeti.

Obalska straža je ranije saopštila da podmornica može ostati pod vodom do 96 sati od trenutka nestanka.

"Situacija je izazovna i jedinstvena, ali su naši timovi fokusirani na to da urade sve što mogu. Učinićemo sve što možemo da spasemo ljude iz podmornice", rekao je Frederik.

On je dodao da je Obalska straža za sada pretražila područje od 19.600 kvadratnih kilometara, što je površina veća od američke savezne države Konektikat.

image