"Volstrit džornal": Radnici "Huaveja" i "ZTE" posećivali navodne špijunske objekte na Kubi

"Huavej" je u saopštenju odlučno odbacio "neosnovane optužbe", dodajući da je "posvećen potpunom poštovanju važećih zakona i propisa" u državama u kojima posluje

Obaveštajni podaci iz vremena Trampove administracije navode da su radnici kineskih telekomunikacionih divova "Huavej" i "ZTE" obilazili objekte na Kubi za koje se veruje da su kineske stanice za elektronsko špijuniranje, kažu izvori za "Volstrit džornal".

Ovi podaci ohrabrili su sumnje prethodne administracije SAD da bi te kompanije mogle da igraju ulogu u širenju kapaciteta Kine da špijunira SAD sa susedne ostrvske države, kažu izvori.

Američki list dodaje da se ne zna da li je Bajdenova administracija nastavila istragu u tom pravcu.

Iako ni "Huavej" ni "ZTE" nisu poznati po tehnologiji koja je dovoljno sofisticirana da bi poslužila za prisluškivanje, obe kompanije su specijalizovane u oblastima koje bi mogle doprineti funkcionisanju takve operacije, poput internet servera i mrežne opreme za potencijalni prenos podataka u Kinu, smatraju izvori.

"Huavej" je u saopštenju odlučno odbacio "te neosnovane optužbe", dodajući da je "posvećen potpunom poštovanju važećih zakona i propisa" u državama u kojima posluje. "ZTE" nije odgovorio na zahtev za komentar, dodaje list.

"Volstrit džornal" je prethodno pisao da Kina navodno namerava izgradnju stanice za elektronsko špijuniranje na Kubi, što su kineski i kubanski zvaničnici demantovali. Vašington je takođe prvobitno izveštaj nazvao netačnim, da bi zatim naveo da kineska špijunska stanica na Kubi postoji od 2019. godine i da to nije ništa novo.

Isti list je, ponovo se pozivajući na zvaničnike SAD, ove nedelje pisao da Kina i Kuba pregovaraju o osnivanju novog zajedničkog vojnog centra za obuku na teritoriji ostrvske države.

Neki obaveštajni zvaničnici kažu da Peking svoje navodne akcije na Kubi vidi kao odgovor na prisustvo SAD na Tajvanu, čiju vojsku naoružava i obučava Vašington, piše "Volstrit džornal", dodavši da je na ostrvu za koje i SAD zvanično priznaju kao deo kineske teritorije razmešteno više od 100 američkih vojnika.