Italija pobedila evropsku levicu po pitanju migranata

Kako su Nemačka i levica zažmurile na jedno oko po pitanju tražioca azila

Evropa naginje na desno prvenstveno kada je reč o migrantima, ali i na planu klimatske politike i drugih pitanja, navodi portal "Politiko" opisujući dogovor o načinu na koji EU prima i izmešta migrante i različita stanovišta koja su po tom pitanju zauzele Italija i Nemačka.

Kako se navodi, pregovori Rima i Berlina o migrantskom pitanju bili su na ivici neuspeha, Italija je želela veća ovlašćenja da protera odbijene tražioce azila, dok je Nemačka bila zabrinuta da će to dovesti do kršenja ljudskih prava. Ali ovoga puta, kada Italija i konzervativci nisu popustili, Nemačka i levica su zažmurile na jedno oko.

Nemačka, najnaseljenija zemlja EU i njena najveća ekonomija, često dobija ono što želi tokom pregovora u Briselu, dok s Italijom, u kojoj se vlade često menjaju, to nije slučaj.

Ovog puta, međutim, tlo se pomerilo, evropski tradicionalni konzervativci desnog centra sada su bili voljni da se dogovore sa Đorđom Meloni, centrističke i levo orijentisane zemlje poput Holandije i Danske približile su se Italiji, a Nemačka je bila previše rascepkana iznutra da bi bilo šta uradila po tom pitanju, navodi se u tekstu.

Pregrupisavanje nije ograničeno samo na migraciju, ono se dešava kada je reč o nizu pitanja, uključujući klimatske planove EU i to bi moglo da najavi novu eru u Evropi.

Širom kontinenta, sve veći broj centrističkih partija i partija desnog centra pokazuje spremnost da radi, pa čak i da formiraju vlade, sa strankama krajnje desnice.

U narednim mesecima, krajnja desnica je na putu da ostvari uspeh i u državama poput Španije.

Trend će neizbežno imati uticaj na EU, koja treba da bira novi Evropski parlament 2024. godine, a zatim rekonstruiše svoje briselsko rukovodstvo.

Progresivni poslanici već izražavaju zabrinutost zbog preoblikovane desnice, dok moćna Evropska narodna partija desnog centra (EPP) razmatra mogućnosti udruživanja sa krajnjom desnicom kako bi progurala svoju agendu.

Nije neobično videti da se formiraju čudne koalicije kada EU razgovara o migrantskom pitanju. Tako je bivša nemačka kancelarka desnog centra Angela Merkel obećala je da će otvoriti vrata sirijskim izbeglicama kada je na stotine hiljada njih prebeglo zbog građanskog rata u EU.

Iako je Italija ovoga puta izvojevala pobedu, ona nije dobila sve što je želela, uključujući pravilo koje je zahtevala da migranti traže azil u zemlji gde stignu u Evropu, veoma često u Italiji.

Ali dobila je mnogo.

Diplomate su se složile da je toliko željeni dogovor nemoguć bez podrške Italije, s obzirom na njenu lokaciju na Mediteranu i veliki broj tražilaca azila. Meloni je dobila politički vetar u leđa.

Krajnje desničarski partneri u njenoj grupi evropskih konzervativaca i reformista dobili su moć, a Evropa sve više naginje u desno, zaključuje se u tekstu "Politika".