Svet

Moskva: Rusija se sprema da izađe iz Sporazuma o žitu 18. jula

Međutim, nova runda konsultacija sa Ujedinjenim nacijama o očuvanju Sporazuma ne može u potpunosti isključiti, napomenuo je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin
Moskva: Rusija se sprema da izađe iz Sporazuma o žitu 18. julaGetty © Hannibal Hanschke/Getty Images

Rusija namerava da izađe iz crnomorskog Sporazuma o žitu 18. jula, izjavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin.

Međutim, nova runda konsultacija sa Ujedinjenim nacijama o očuvanju Sporazuma ne može u potpunosti isključiti, napomenuo je Veršinjin za "RIA Novosti".

Moskva nastavlja da komunicira sa UN po tom pitanju, ali je ruski zvaničnik istakao da se Rusija sprema da "18. jul postane dan kada se završavaju dogovori koji se ne ispunjavaju".

"UN su u suštini priznale da ne mogu da učine ništa" kako bi se ispunilo ono što je Moskvi i obećano u okviru Sporazuma, rekao je Beršinjin, ocenivši da to predstavlja "tužnu" situaciju.

Sporazum o žitu postignut je uz posredovanje Turske i UN, a potpisan je u Istanbulu u julu 2022. godine. On predviđa bezbednu isporuku ukrajinskog žita kroz crnomorske koridore u zamenu da SAD i EU uklone prepreke za izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i đubriva koje su nastale usred sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji po početku Specijalne vojne operacije u Ukrajini prošle godine.

Prvobitno vreme Sporazuma je bilo 120 dana, ali je Rusija u nekoliko navrata pristajala da ga produži, uprkos mnogim napomenama da Zapad nikada nije ispunio obaveze koje je preuzeo na sebe. Sporazum ističe 17. jula.

Ruski uslovi za njegovo produženje uključuju ponovno povezivanje "Ruske poljoprivredne banke" ("Roseljhozbank") na sistem plaćanja SVIFT, deblokiranje pristupa lukama i uslugama osiguranja za brodove koji prevoze ruske prehrambene proizvode, obnavljanje rada cevovoda za amonijak "Toljati-Odesa", obnavljanje lanaca snabdevanja poljoprivrednim oruđem i rezervnim delova, i odmrzavanje imovine ruskih poljoprivrednih preduzeća.

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je prošle nedelje da Moskva "razmišlja o izlasku iz Sporazuma o žitu" jer ništa nije urađeno da bi se olakšao izvoz hrane i đubriva iz Rusije. On je takođe istakao da je bezbednosne koridore u Crnom moru Ukrajina koristila za lansiranje pomorskih dronova. Prema rečima ruskog lidera, u okviru Sporazuma je iz ukrajinskih luka prevezeno oko 30 miliona tona žitarica.

Pres-sekretar Kremlja Dmitrij Peskov rekao je tokom vikenda da, sudeći po tome kako trenutno stoje stvari, "nema šanse" da Sporazum bude ponovo produžen.

image