Zapad obećava Ukrajini milijarde evra za obnovu

Zelenski pozdravlja obećanja Zapada i pita: kada ćete podržati konkretne projekte?

Britanski premijer Riši Sunak najavio je novi okvir za osiguranje od ratnog rizika koji bi trebalo da pomogne kompanijama da investiraju u Ukrajinu, preneo je Rojters.

"Ovo je veliki korak u pomaganju osiguravačima da osiguraju svoje investicije u Ukrajini, čime se otklanja jedna od najvećih barijera i pruža sigurnost investitorima koja im je potrebna kao bi mogli da počnu da rade", rekao je Sunak na konferenciji u Londonu posvećenoj obnovi Ukrajine.

Na konferenciji kojoj prisustvuje više od 1.000 ljudi, on je dodao da zajedno sa saveznicima Britanija nastavlja da pomaže "ukrajinsku odbranu i kontraofanzivu i biće uz Ukrajinu koliko god je to potrebno dok oni nastavljaju da se bore da pobede u ovom ratu".

Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija obećale su milijarde dolara pomoći za obnovu Ukrajine. Pozdravljajući tu podršku, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da Kijevu treba konkretna pomoć u projektima koji će omogućiti da se Ukrajina ne samo obnovi već i razvije u moćnu članicu zapadnog sveta.

Sunak je najavio i dodatnih tri milijarde evra garancija kako bi bilo omogućeno uzimanje kredita od Svetske banke za obnovu Ukrajine.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da će Evropska unija obezbediti Ukrajini 50 milijardi evra za period 2024-2027, dok je državni sekretar SAD Entoni Blinken naveo da će biti obezbeđeno dodatnih 1,3 milijardi dolara dodatne pomoći.

Zelenski je, međutim, u video obraćanju učesnicima konferencije, naveo da je njegovoj zemlji potrebna pomoć u stvarnim projektima, da se treba pomeriti od sporazuma ka pravim projektima koje će, kako je dodao, na londonskoj konferenciji predstaviti ukrajinska delegacija.

Ukrajina traži do 40 milijardi dolara kako bi finansirala prvi deo zelenog "Maršalovog plana" što podrazumeva obnovu ekonomiju i razvijanje industrije čelika koja se neće oslanjati na ugalj kao energent, rekao je ukrajinski zvaničnik pre konferencije. Ukupni troškovi obnove biće ogromni, dodaje se u tekstu, a procene su da će samo za prvu godinu sukoba oni iznositi 411 milijardi dolara, što bi lako moglo da poraste na bilion dolara.

Sunak je rekao da je više od 400 kompanija iz 38 zemalja zainteresovano za obnovu Ukrajine, ali kompanije i dalje zanima da li države mogu da se dogovore oko toga kako obezbediti osiguranje od ratnog rizika i uništenja.

Nejasno je koliko će najavljeni okvir londonske konferencije za osiguranje od ratnog rizika pomoći da se ublaže te zabrinutosti, zaključuje se u tekstu.