Svet

Ukrajinci postali druga najveća imigrantska grupa u Nemačkoj

Usled dolaska velikog broja ukrajinskih izbeglica, broj stanovnika Nemačke se prošle godine povećao za 1,3 odsto
Ukrajinci postali druga najveća imigrantska grupa u Nemačkojwww.globallookpress.com © IMAGO/Rene Traut

Populacija Nemačke povećala se za čak 1.112.000 ljudi tokom prošle godine, odnosno oko 1,3 odsto ukupne populacije, objavila je nemačka agencija za statistike precizirajući da je uzrok za to pre svega priliv velikog broja izbeglica iz Ukrajine. 

Tokom 2021. godine populacija Nemačke povećala se za svega 0,1 odsto. U Nemačku je tokom prošle godine pristiglo 1.455.000 ljudi, drastično više od 329.000 iz 2021. godine.

Ukrajinci sada predstavljaju drugu najveću imigrantsku zajednicu u Nemačkoj. U toj zemlji živi ukupno 12,3 miliona stranaca, a najviše je Turaka, kojih ima 1,34 miliona.

Ukrajinaca u Nemačkoj sada ima oko milion, odnosno oko šest puta više nego 2021. godine. Sirijci su treća po veličini imigrantska zajednica i njih ima oko 830.000.

Priliv velikog broja imigranata iz Ukrajine doveo je do određenih napetosti u Nemačkoj, o čemu su pisali i nemački mediji. Neki od njih su komentarisali da Ukrajinci u toj zemlji imaju niži procenat zaposlenosti u poređenju sa drugim državama u EU.

Kako je prošle nedelje napisao "Velt am zontag", jedan od razloga za to su i izdašna socijalna davanja za nezaposlene u Nemačkoj. 

Postoji i politika vlade koja imigrante podstiče da uče da govore nemački pre nego što počnu da rade, dok mnogi Ukrajinci žele bolje poslove od onih koji im se nude.

"Ukrajinci nisu kao izbeglice iz arapskog sveta. Oni su ranije imali normalne poslove i sada ne žele da čiste podove za dvanaest evra na sat", objasnila je jedna od izbeglica koju su intervjuisale novine.

image