Obustavljeno osiguranje transporta ukrajinskog žita

"Askot" neće osiguravati nove isporuke dok ne budu bolje razumeli novonastalu situaciju

Osiguravajuća kuća "Askot", deo kompanije Lojds iz Londona, neće više osiguravati nove isporuke žita iz Ukrajine preko Crnog mora dok situacija u vezi sa transportom ne bude jasnija.

"Prestajemo da osiguravamo nove isporuke dok ne budemo bolje razumeli situaciju. Osiguranja koja su već izdata i dalje važe", rekao je direktor transporta u "Askotu" Kris Mek Gil.

On je u izjavi za Rojters dodao da sve isporuke koje su preuzete prošle nedelje važe sedam dana, ali da je primećen pad u broju podnesaka prošle nedelje.

"Askot" i brokerska kuća "Marš" obezbedili su u julu za trgovce žitom do 50 miliona dolara pokrića za svako putovanje koje je korišćeno za značajan procenat pošiljki do danas.

Opisujući promenu u riziku putovanja u poslednjih 48 sati kao veoma značajnu, zvaničnik "Marša" Markus Bejker izjavio je da ne čudi što su se osiguravači povukli dok situacija ne bude jasnija.

Posle napada dronovima na luku Sevastopolj, sedište Crnomorske flote ruske vojske, Ruska federacija saopštila je da se povlači iz tzv. sporazuma o žitu, potpisanog između Ukrajine, Turske, Rusije i Ujedinjenih nacija, a koji podrazumeva transport žitarica iz Ukrajine do evropskih zemalja, Afrike i Azije.

Dan nakon odluke Rusije, Ukrajina je saopštila da je iz njenih luka isplovilo 12 brodova sa više od 350.000 tona žita, najviše u jednom danu od primene sporazuma.