Svet

Si-En-En: Ukrajinski piloti se plaše ruskih "suhoja"

Ne možemo da se borimo protiv svih njih sa našim raketama i radarima tako da bi avioni F-16 bili od ogromne pomoći, poručuju ukrajinski piloti
Si-En-En: Ukrajinski piloti se plaše ruskih "suhoja"© Tanjug/Harald Tittel/dpa via AP

Ukrajinski piloti kažu da se plaše ruskih protivvazdušnih sistema i lovaca Su-35, zbog čega od zapadnih zemalja traže da im pošalju avione američke proizvodnje F-16, prenosi Si-En-En.

Aleksej, jedan od ukrajinskih pilota koji leti u avionima Su-25, rekao je za tu mrežu da je vojska njegove države izgubila mnogo aviona u sukobu sa ruskim vazduhoplovstvom.

"U ovom trenutku ne možemo ništa da učinimo. Ne možemo da se borimo protiv svih njih sa našim raketama i radarima tako da bi avioni F-16 bili od ogromne pomoći", dodao je drugi pilot koji se predstavlja nadimkom "Džus".

On je dodao da bi ukrajinska kontraofanziva bila mnogo "efikasnija i bezbednija" ukoliko bi oni raspolagali tim letelicama.

"Mislim da bi to mogao da bude trenutak preokreta u ofanzivi, pošto avioni F-16 mogu da izvršavaju zadatke koji su nam potrebni", izjavio je taj pilot.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg nije precizirao kada bi Ukrajina mogla da dobije te avione, ali je rekao da bi na to moglo da utiče trajanje obuke pilota i procene saveznika.

"Blumberg" je ranije objavio da bi pojedine NATO zemlje mogle da dostave svoje stare avione F-16, ali da bi njihovo održavanje Ukrajinu moglo da košta više stotina miliona evra godišnje.

image