Svet

Proizvođači paste u "sosu" zbog visokih cena

Pasta koja se jede u Evropi proizvodi se od kanadske durum pšenice koja se uvozi i procesuira u Italiji
Proizvođači paste u "sosu" zbog visokih cenaGetty © Roberto Serra/Iguana Press / Stringer

Evropski proizvođači paste pod pritiskom su da snize cene svojih proizvoda dok tenzije oko sve skupljih špageta prete da proključaju, piše "Fajnenšel tajms".

Italijanske grupe za zaštitu potrošača zatražile su od nadležnih da utvrde da li je smanjenje cena moguće, a od kupaca da stupe u "pasta štrajk", dok je francuska vlada zapretila proizvođačima finansijskim sankcijama ako ne snize cene.

Porast cena testenine daleko nadmašuje inflaciju i nastavio se uprkos oštrom padu cene pšenice koja se koristi za njenu proizvodnju.

Proizvođači insistiraju da njihove testenine imaju poštene cene, a da nedavna povećanja odražavaju uticaj viših troškova proizvodnje i drugih ulaznih troškova nakon ruske vojne operacije u Ukrajinu.

Sa druge strane, kupci ih optužuju za profiterstvo i pohlepu.

"Stvarnost je daleko drugačija od narativa (proizvođača)", saopštila je italijanska potrošačka grupa "Kodakons". "Porast cena iz godine u godinu mereno na mesečnom nivou je dva puta veći od trenutne stope inflacije".

Iako je šira inflacija smanjena u poslednjih nekoliko meseci, cena kilograma testenine u Italiji je i dalje u maju porasla za 14 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na 15,7 odsto u aprilu i 17,5 odsto u martu, pokazuju zvanični statistički podaci. Italijani su najveći svetski konzumenti testenine, troše otprilike 23 kilograma godišnje, prema podacima Međunarodne organizacije za proizvodnju testenina.

"Za italijanske porodice to je egzistencijalna kriza", rekao je Klajv Blek, analitičar u "Šor kapitalu".

Slična je slika i drugde u Evropi. Inflacija cena testenine u aprilu je dostigla 27,6 odsto u Velikoj Britaniji, 21,8 odsto u Nemačkoj i 21,4 odsto u Francuskoj, prema podacima Velike Britanije i EU.

Testenina koja se konzumira u Evropi je prvenstveno napravljena od kanadske durum pšenice koja se uglavnom uvozi u Italiju, najvećeg svetskog proizvođača.

Ekstremne vrućine i suša u Kanadi 2021. dovele su do oštrog pada proizvodnje i skoka cena. Rušenje brane Kahovka pogodio je globalna tržišta pšenice, pokazuju podaci istraživačke grupe za robu "Mintke". Iako je pala za više od 40 odsto u odnosu na svoj vrhunac, cena kanadskog duruma ostaje 18,8 odsto viša nego u junu 2021, pre skoka cena.

Proizvođači kažu da su cene visoke jer i dalje koriste pšenicu kupljenu kada je bila najskuplja, a tome treba dodati više cene energenata, logistike, pakovanja i poručuju da, bar za sada, ne nameravaju da ih snize.

image