Svet

"Politiko": Ukrajinski piloti bi mogli da budu obučavani za upravljanje avionima F-16 u Rumuniji

Zapadni zvaničnici ne potvrđuju, ali i ne demantuju takve navode
"Politiko": Ukrajinski piloti bi mogli da budu obučavani za upravljanje avionima F-16 u Rumuniji© Tanjug/AP Photo/Lewis Joly

Koalicija zapadnih zemalja razmatra mogućnost da obuka ukrajinskih pilota za upravljanje američkim avionima F-16 bude organizovana u Rumuniji, rekli su neimenovani zvaničnici američkog Ministarstva odbrane za "Politiko".

Te zemlje trenutno rade na sastavljanju ugovora o obuci pilota u Rumuniji, a nju bi trebalo da organizuje "Lokid Martin", kompanija koja proizvodi avione F-16.

Od kada je američki predsednik Džozef Bajden pre mesec dana podržao obuku ukrajinskih pilota na tim avionima, ali je od tad u javnosti objavljeno malo detalja u vezi sa konkretnim planovima zapadnih zemalja.

Danska i Holandija u ovom trenutku predvode te napore, ali se saveznici i dalje nisu dogovorili koje zemlje će obezbediti avione za obuku.

Evropski zvaničnici nisu ni potvrdili, ali ni demantovali navode da bi obuka mogla biti organizovana u Rumuniji. Portparol holandskog ministarstva odbrane je rekao samo to da partneri rade na uspostavljanju centra za obuku u Istočnoj Evropi. 

U "Lokidu" su naglasili da su spremni da obučavaju ukrajinske pilote da rukuju i održavaju avione F-16 čim se zapadne zemlje oko toga budu dogovorile.

"Isporuka F-16 u ovom trenutku nije na stolu. Mi radimo na tome da obuka počne što pre", rekao je portparol te kompanije. "Njihova isporuka je potpuno drugi proces."

Vršilac dužnosti ministar odbrane Danske Troels Lund Poulsen rekao je da se nada da će moći da predstavi "koncept" do samita NATO-a u Vilnjusu u julu, kao i da će obuka početi kasnije ovog leta.

"Poslednjih nedelja sam imao mnogo prilika da sa svojim kolegama razgovaram o mogućim modelima obuke ukrajinskih pilota i drugog osoblja", rekao je on, dodajući da će "to biti važan dugoročni strateški korak".

Rumunija trenutno raspolaže sa 17 starih aviona F-16 koje je kupila od Portugala, dok je proces kupovine 32 dodatna aviona od Norveške i dalje u toku. Bukurešt je nedavno odobrio plan kupovine savremenijih aviona F-35.

Ni rumunski ministar odbrane nije potvrdio, ali ni demantovao navode da bi ukrajinski piloti mogli da budu obučavani u njegovoj zemlji.

On je, ipak, za "Politiko" potvrdio da Rumunija podržava inicijativu obuke.

"Ponavljamo da Rumunija blisko sarađuje sa svojim saveznicima u NATO-u, partnerima iz EU, svojim strateškim partnerima i rukovodstvom Ukrajine kako bi osigurala da ukrajinski narod ima sposobnost da se odupre i efikasno odupre nezakonitoj ruskoj agresiji i okupaciji ukrajinske suverene teritorije", navodi se u saopštenju.

Pored Danske i Holandije, inicijativu za obuku pilota podržavaju i SAD, Velika Britanija, Portugal, Norveška i Belgija.

image