Svet

Prokletstvo Titanika: Vreme curi, podmornice nema, a posada ostaje bez kiseonika

Vozila na daljinsko upravljanje raspoređena su pod vodom u blizini mesta gde su kanadski avioni snimili buku
Prokletstvo Titanika: Vreme curi, podmornice nema, a posada ostaje bez kiseonika© Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

Francuski brod koji prevozi podvodni robot Viktor 6000 stigao je u zonu Atlantika gde je u toku potraga za nestalom turističkom podmornicom "Titan", saopštio je danas državni francuski "Ifemer institut za istraživanje okeana", koji upravlja robotom.

Obalska straža SAD ranije je iznela procenu da danas u 13.18 časova podmornica ostaje bez kiseonika, ali "Skaj njuz" podseća da je situacija u podmornici nepoznata, a stručnjaci kažu da su predviđanja o zalihama kiseonika neprecizna.
Procenjeno je da je "Titan" imao zalihe kiseonika za 96 sati otkad je započeo svoje putovanje.

U poslednjih 96 sati međunarodna operacija potrage zahvatila je ogromno prostranstvo Atlantskog okeana, a spasioci su se u sredu fokusirali na udaljeni deo severnog Atlantika gde su otkriveni podmorski zvukovi, iako su zvaničnici upozorili da zvuci možda nisu potekli iz broda.

S obzirom da se očekuje da će zalihe vazduha u podmornici, u slučaju da već nisu, nestati uskoro, trka sa vremenom u pronalaženju podmornice ušla je u novu fazu.

Situacija sa nestalom podmornicom je najverovatnije fatalna, ocenjuje ruski okeanolog i šef laboratorije za dubokomorske aparate Instituta za okeanologiju Ruske akademije nauka Anatolij Sagalevič za RIA Novosti.

Jedan od članova posade podmornice je i njegov prijatelj, a kako ističe, da su preživeli, do sada bi stupili u kontakt sa nekim na površini. 

On je dodao da je njegov prijatelj Pol-Anri Nargeolet koji se nalazi na podmornici iskusan pilot i zna kako da stupi u kontakt sa površinom u slučaju nužde.           

Prema najnovijim informacijama, Američka obalska straža je saopštila da su vozila na daljinsko upravljanje za pretragu pod vodom stigla do dna okeana.

Kako je preneo "Rojters", ona su bila raspoređena u blizini mesta gde su kanadski avioni snimili buku koristeći sonarne bove, ali nisu imali sreće da pronađu bilo kakve naznake "Titana".

Prema pisanju "Asošijejted presa", spasioci su dovezli još brodova i plovila na mesto nestanka, nadajući se da bi podvodni zvuci koje su otkrili drugi dan zaredom mogli da pomognu u sužavanju potrage.

Pod pretpostavkom da je podmornica još uvek netaknuta, preostaje da sa utvrdi lokacija podmornice, da se stigne do nje spasilačkom opremom, da se izvuče na površinu, i to sve pre nego što ponestanu zalihe kiseonika.

Spasilački brod stigao je na mesto olupine Titanika, prešao je 400 milja preko noći od istočne kanadske obale do mesta na kojem spasioci sumnjaju da se nalazi nestala podmornica.

Brod je opremljen mašinama i kablovima, a nejasno je na koji način će pretraživati tlo okeana.

Trenutno je sedam glavnih brodova uključeno u potragu, jer je ostalo manje od dva sata do kada će putnici ostati bez kiseonika.

U pitanju su plovila kanadske i američke mornarice, ali i privatne kompanije koje se bave spasavanjem u dubinama.

Operacija se sprovodi iz Bostona u Masačusetsu.

Podmornica je prijavljena kao nestala u nedelju, pošto je izgubila kontakt sat i 45 minuta nakon što je zaronila i nije se vratila na površinu u očekivano vreme tokom podvodnog turističkog putovanja.

Među putnicima su bili britanski milijarder i avanturista Hamiš Harding (58) i poslovni magnat rođen u Pakistanu Šahzada Davud (48) sa svojim 19-godišnjim sinom Sulemanom, koji su oboje britanski državljani.

Francuski okeanograf i vodeći stručnjak za Titanik Pol-Anri Nargeolet (77) i Stokton Raš, osnivač i izvršni direktor "Oušn gejta", takođe su prijavljeni da su u podmornici. Raš je oženjen potomkom dve žrtve Titanika.

image