Svet

Diplomatski napad zbog spore ofanzive: Američki jastrebovi u Danskoj pritiskaju saveznike Rusije

Džejk Saliven je pristao da prisustvuje sastanku u Kopenhagenu sa zvaničnicima iz Indije, Brazila i Južne Afrike, navode izvori
Diplomatski napad zbog spore ofanzive: Američki jastrebovi u Danskoj pritiskaju saveznike RusijeGetty © Drew Angerer / Staff

Savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džejk Saliven otputovaće ovog vikenda u Dansku u ime Ukrajine na neformalni sastanak sa predstavnicima više zemalja koje su ostale neutralne po pitanju Rusije u sukobu u Ukrajini.

Diplomatska ofanziva, kako otkriva "Fajnenšel tajms", organizuje se nakon što su ukrajinski lideri priznali da njihova dugo očekivana kontraofanziva napreduje sporije nego što su se nadali.

Saliven je pristao da prisustvuje sastanku u Kopenhagenu sa zvaničnicima iz Indije, Brazila i Južne Afrike, kažu izvori upoznati sa planovima. Spisak prisutnih nije konačan i mogao bi da se promeni pre skupa, dodao je je jedan od izvora, prenosi "Fajnenšel tajms".

Te tri države, zajedno sa Kinom, deo su BRIKS bloka sa Rusijom i nisu se pridružile Zapadu u sankcionisanju Moskve.

Sastanak u Kopenhagenu ima za cilj da razgovara o načinima postizanja "pravednog i trajnog mira" u Ukrajini, rekao je izvor.

Među pozvanima su najviši bezbednosni zvaničnici Sjedinjenih Država, Evropske unije i drugih zemalja koje podržavaju Ukrajinu tokom sukoba, kao i one koje nisu osudile invaziju, dodao je izvor, ne precizirajući koje države su u pitanju.

Takođe, kako piše FT, mogli bi prisustvovati i zvaničnici iz Turske i Kine.

Saliven će putovati sa podsekretarkom za politička pitanja SAD Viktorijom Nuland. Bela kuća je odbila da komentariše ove navode.

Džejk Saliven i Viktorija Nuland, inače, važe za najagresivnije među spoljnopolitičkim jastrebovima u administraciji Džozefa Bajdena.

Dva izvora upoznata sa planovima rekli su da će zvaničnici razgovarati o mirovnim principima za Ukrajinu u neformalnom okruženju. Jedan je naglasio da sastanak nema za cilj da rezultira bilo kakvim konkretnim ishodom, kao i da neće biti zvaničnog saopštenja.

"Premalo razumemo koliko ostatak sveta nije uveren u naše argumente", citiran je jedan neimenovani visoki zvaničnik Evropske unije. "Oni nisu uvereni. I to nam je užasno teško da prihvatimo."

Sastanak u Kopenhagenu će uslediti nakon trodnevne posete indijskog premijera Narendre Modija Vašingtonu, tokom koje se očekuje da će razgovarati o situaciji u Ukrajini sa predsednikom Ukrajine Džoom Bajdenom, predsednikom SAD.

Salivan je ove nedelje rekao da bi, iako Indija ima drugačiju perspektivu na rat u Ukrajini, bilo korisno razgovarati o sukobu sa Modijem. Dodao je da je Zelenski pozvao Bajdena na saradnju sa liderima kao što je Modi.

FT je citirao izvor koji kaže da je Kijev zamolio Vašington da podstakne Indiju, Brazil i Južnu Afriku, kao i Kinu i Tursku, članicu NATO-a koja održava dobre veze sa Rusijom, da prisustvuju.

image