Jedan manje: Britanac neće na čelo NATO

Ko god na kraju preuzme dužnost od Stoltenberga u NATO-u imaće težak zadatak, ta osoba "moraće da zadovolji i Makrona i Bajdena, rekao je britanski ministar odbrane Ben Volas

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je da neće biti sledeći generalni sekretar NATO-a.

"To se neće dogoditi", rekao je Volas za "Ekonomist". Britanski šef odbrane se poslednjih meseci preporučivao za najvišu poziciju u NATO, pri čemu je Ujedinjeno Kraljevstvo jedan od glavnih saveznika Ukrajine u sukobu sa Rusijom.

Volas je, ipak, rekao da su SAD pod predsednikom Džozefom Bajdenom želele da sadašnji šef Jens Stoltenberg, Norvežanin koji je na čelu NATO od 2014, ostane na funkciji generalnog sekretara, odlažući odluku o nasledniku do sledeće godine. Stoltenbergov mandat je više puta produžen od početka Specijalne vojne operacije.

Neki lideri zemalja EU nisu oduševljeni idejom da mesto generalnog sekretara NATO pripadne Britancu posle bregzita.

"Možda žele premijera", rekao je Volas. Danska premijerka Mete Frederiksen - koja se sastala sa Bajdenom u Vašingtonu ranije ovog meseca - redovno se pominje u diplomatskim krugovima kao favorit za Stoltenbergovog naslednika.

U intervjuu, Volas je takođe rekao da priča o evropskoj strateškoj autonomiji francuskog predsednika Emanuela Makrona, možda ima smisla. "Francuzi imaju pravo u mnogim oblastima", rekao je on. "Odgovor na sve nije Amerika na prvom mestu, kada je roba u pitanju".

Ko god na kraju preuzme dužnost od Stoltenberga u NATO-u imaće težak zadatak, dodao je Volas. Ta osoba "moraće da zadovolji i Makrona i Bajdena".