Svet

Kome Indija može da veruje - Rusiji ili Americi?

Da li Nju Delhi može da prihvati maslinove grančice koje joj pruža Vašington? Da li je afera s Amerikom vredna napuštanja kroz istoriju lojalne Rusije?
Kome Indija može da veruje - Rusiji ili Americi?© Kevin Dietsch / Getty Images; Dean Lewins-Pool / Getty Images; Tanjug / Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Nacije poput Švedske i Finske, u trenutnoj promenjivoj geopolitičkoj situaciji, iako su poznate po svojoj neutralnosti čak i tokom Drugog svetskog rata, hvataju se u kolo NATO-a. SAD se trenutno bori da na zapadni tas privuče tradicionalno nesvrstanu Indiju, koja u poslednje vreme neguje "agresivni multiratelizam" odnosno, trudi se da održava spoljnopolitičke odnose sa što više država.

Zbog očajničke potrebe Bajdenove administracije da veze sa Indijom, što se tiče Nju Delhija, postanu "monogamne", posetu indijskog premijera Narendre Modija Vašingtonu, neki doživljavaju kao jedan od najkritičnijih strateških sastanaka dve zemlje. Ovo je, smatra Bela kuća, idealna prilika da se Indija odvoji od partnerske Rusije.

Da bismo predvideli može li se ostvariti namera Vašingtona da rasturi rusko-indijske veze, potrebno je, da malo zavirimo u istoriju. U period posle Hladnog rata.

Ratnohuškačka politika SAD

"SAD su tokom ere Hladnog rata propagirale strateški najodvratnije pravilo govoreći: 'Oni koji nisu s nama su protiv nas'. Američko rukovodstvo se gnušalo nesvrstanog stava Indije. SAD su počele da naoružavaju početnički i nestabilni Pakistan da bi Indiju naučili lekciji. Direktna američka vojna pomoć Pakistanu dovela je do indo-pakistanskih sukoba 1965. i 1971. godine", navodi "Jurejža tajms".

Otprilike u tom periodu, Indija počinje da jača svoje veze sa tadašnjim Sovjetskim savezom. Za razliku od svađalačkog pristupa Amerike, Rusi su imali drugačije metode - SSSR je pomogao posredujući u prekidu vatre između Indije i Pakistana kako bi se okončao rat iz 1965. oko kontrole nad spornom himalajskom teritorijom Kašmira. Tokom rata u decembru 1971. godine, Sovjetski Savez je iskoristio pravo veta da podrži Indiju u Ujedinjenim nacijama, dok su SAD osnovale radnu grupu u Bengalskom zalivu za podršku Pakistanu.

Oba puta dakle, Amerikanci su donosili rat i razaranja, dok su se Sovjeti borili za mir.

Indija i Sovjetski Savez potpisali su zato sporazum o miru, prijateljstvu i saradnji u avgustu 1971. Nakon raspada Sovjetskog Saveza, dokument je zamenjen Ugovorom o indo-ruskom prijateljstvu i saradnji u januaru 1993. godine.

"Jurejža tajms" podseća i kakve je šamare, u međuvremenu, Indija  dobijala od države koja bi sada da je ubedi da joj je prijatelj.

Amerika je, dakle podržala rezolucije protiv Indije, a kako list podseća "na obe rezolucije veto je stavio naš svevremeni prijatelj Rusija".

SAD su zatim sprečile Francusku da isporuči francuski napredni trenažer "alfa džet", stavljale su Indiju pod razne sankcije i protivile se imenovanju Šašija Tarura za generalnog sekretara Ujedinjenih nacija.

Došla maca na vratanca

U međuvremenu, Amerika se dosetila da joj Indijci ipak mogu biti od koristi.

"Uspavani Kvad je iznenada i preko noći postao najkritičnija tema na globalnom nivou. Pošto su SAD shvatile ne mogu da pobede kinesku dominaciju u regionu Indijskog okeana Indija im je bila potrebna da ih podrži i drži Kinu pod kontrolom. Indija pruža idealnu priliku Americi da tu uspostavi gotovo stalnu podmorničku bazu, po mogućnosti na istočnoj obali Indije. Ostrvo Dijego Garsija je predaleko na jugu", podseća "Jurejža Tajms".

Ali, rusko-indijsko prijateljstvo nije se kretalo od mržnje i ljubavi, već je, dakle, tokom decenija sve vreme bilo stabilno.

Privredne veze, najviše trgovina oružjem između dve zemlje, cvetale su tokom decenija, pa je tako početkom devedesetih, SSSR pokrivao oko 70 odsto naoružanja indijske vojske, 80 odsto sistema vazdušnih snaga i 85 odsto njegovih mornaričkih platformi.

"Indija je kupila svoj prvi nosač aviona od Rusije 2004. godine. Indijske vazduhoplovne snage trenutno imaju više od 410 sovjetskih i ruskih lovaca, koji se sastoje od mešavine uvezenih i licenciranih platformi. Indijski inventar vojne opreme ruske proizvodnje takođe uključuje podmornice, tenkove, helikoptere, podmornice, fregate i rakete", podseća AP, napominjući da iako Nju Delhi pokušava da diverzifikuje nabavke za odbranu, zavisnost od Rusije u ovoj oblasti, mogla bi da se prevaziđe tek za 20 godina.

Indija nije u Ujedinjenim nacijama glasala protiv Rusije niti kritikovala predsednika Vladimira Putina od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini.

Modi i Putin sastali su se u septembru na marginama samita Šangajske organizacije za saradnju u uzbekistanskom gradu Samarkandu.

Što je naročito bolno za Ameriku, uprkos zapadnim sankcijama protiv Rusije, od početka Specijalne vojne operacije, procvetala je i indijska kupovina ruske nafte.

Pregled istorijskih odnosa između Vašingtona i Nju Delhija, "Jurejža tajms" završava postavljajući ključno pitanje - može li Indija gledati na Ameriku kao na partnera od poverenja?

List podseća na lažna obećanja Amerike kroz istoriju i dvostruke standarde koje ta zemlja ima.

Kao primer takvog ponašanja navedeno je uvođenje sankcija Turskoj, koja je Vašingtonu saveznica u NATO-u, zbog uvoza S-400 iz Rusije. Indija, koja uvozi isto to oružje nije sankcionisana.

"Pre nego kasnije, SAD će izvršiti pritisak na Indiju da smanji svoju zavisnost od ruske opreme. Hoće li SAD nametnuti Indiji uslove da ne koristi američku opremu protiv Pakistana? Što je još gore, da li će SAD nastaviti da naoružava Pakistan preko Turske? Da li su SAD zaista zabrinute zbog bezbednosnih potreba Indije? Ili je to način da se Kina drži na odstojanju? Kakav god da je odgovor, realnost je da su i Indija i SAD potrebne jedna drugoj, a odnosi mogu napredovati samo ako su SAD ovog puta iskrene", zaključuje list.

Gledajući u istoriju, čini se, da je tako nešto nemoguće očekivati od Vašingtona.

image