Lula: Evropska unija da odustane od protekcionizma

Predsednik Brazila kritikovao je EU da od drugih traži da poštuju sporazum koji ni sama ne poštuje

Evropska unija treba da odustane od protekcionizma ako želi trgovinski sporazum sa južnoameričkim blokom Merkosur, saopštio je danas predsednik Brazila Lula da Silva.

Savez evropskih zemalja i alijansa koju čine Argentina, Brazil, Paragvaj i Urugvaj, naime su još 2019. godine završili pregovore o trgovinskom sporazumu, ali dogovor još nije postignut zbog zabrinutosti za krčenje šuma u Amazoniji i neslaganja po pitanju klimatskih promena i održivog razvoja.

"Dodatno pismo koje je EU poslala Merkosuru je neprihvatljivo zato što oni kažnjavaju svaku zemlju koja nije usaglašena sa Pariskim sporazumom o klimatskim promenama, a ni oni ne poštuju taj sporazum", rekao je Lula na konferenciji za medije u Italiji, a preneo Rojters.

Predsednik Brazila smatra da EU mora da bude "skromnija" i da pokaže "veću osetljivost".

Danas je, inače, poslednji dan Luline posete Italiji, a njegova sledeća stanica je Francuska, gde će se sresti sa predsednikom Emanuelom Makronom.

"Želim da pričam sa Makronom zato što Francuska veoma čvrsto brani svoje interese u poljoprivredi... divno je što oni brane svoju poljoprivredu, ali moraju da shvate da i drugi imaju pravo da brane svoju", naveo je Lula.

On smatra da je važno da "svako odustane od svog protekcionizma" da bi bio postignut sporazum o slobodnoj trgovini.