Svet

Lažna zastava? Zelenski predviđa teroristički napad na nuklearku Zaporožje

Predsednik Ukrajine objavio je dramatično upozorenje koje je više zvuči kao pretnja nego kao iskren poziv za pomoć
Lažna zastava? Zelenski predviđa teroristički napad na nuklearku ZaporožjeGetty © John Moore

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom današnjem obraćanju ustvrdio je da se priprema napad na nuklearnu elektranu Zaporožje, i da će iza tog napada na nuklearku koja je pod kontrolom Rusije stajati - Rusija!?

Pozivajući se na svoju obaveštajnu službu, Zelenski tvrdi da ima informacije kako Rusija razmatra scenario terorističkog napada na nuklearnu elektranu iako se ona nalazi pod kontrolom ruskih snaga.

Zelenski kaže da su Rusi pripremili sve, iako je i sam svestan da zaštite od radioaktivnosti nema i da bi to bila propast za svakoga ko bi takav napad pokušao.

Zloslutno zvuči i izjava predsednika Ukrajine da radijacija ne poznaje državne granice i da bi samo vetar mogao da odredi njen smer i kretanje, pa se ne zna da li je u pitanju upozorenje ili pretnja Kijeva.

Kako kaže, takvo upozorenje je poslao svima u svetu, od Evrope, Amerike, Kine, Brazila, Indije, Afrike i arapskog sveta, kao i međunarodnim organizacijama.

"Ne bi trebalo da postoji bilo kakav teroristički napad na nuklearne elektrane bilo gde. Ovog puta ne bi trebalo da bude kao sa Kahovkom - svet je upozoren i zato svet može i mora da deluje", kaže Zelenski.

Potpuno neverovatno zvuči sama ideja da bi Rusi napali nuklearnu elektranu koju drže pod kontrolom. Takođe, Ukrajinci su ti koji mesecima granatiraju područje oko nuklearke, uprkos tome što bi i najmanje oštećenje postrojenja moglo da izazove katastrofalne posledice.

Sumnju u prave namere Zelenskog izaziva i trenutak u kome stiže ova dramatična najava: Kijev je sam priznao da im dugo najavljivana kontraofanziva ne ide po planu, što znači da Rusija, koja uspešno odoleva, tim više nema nikakav motiv za ovakav čin. Za razliku od ukrajinske strane.

Posebno je licemerno što se Zelenski poziva na primer brane Kahovka, koju su Ukrajinci samo tokom leta i jeseni prošle godine gađali sa 300 projektila HIMARS i na kraju, kada su sada uspeli da je trajno oštete, za to su okrivili Rusiju.

Podsetimo, upravo zbog oštećenja brane, nivo vode koja je potrebna da bi hladila reaktore je naglo pao, čime je već tada Kijev ugrozio normalan rad postrojenja.

Ovo "upozorenje" Zelenskog je utoliko dramatičnije, jer zvuči kao da predstavlja pripremu za nov napad Ukrajine, odnosno, da priprema teren kako bi se za eventualni incident krivica svalila na Rusiju, po oprobanoj metodi "napada pod lažnom zastavom", fols fleg operacija čiji je cilj da se za zločin optuži suparnička strana.

Upozorenje je utoliko bizarnije jer je upravo za sutra dogovoren sastanak generalnog direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaela Grosija sa Aleksejem Lihačovim, generalnim direktorom ruske državne kompanije za nuklearnu energiju "Rosatom" u Rusiji i to u Kalinjingradu.

Podsetimo, Grosi je od februara prošle godine više puta posetio elektranu Zaporožje kako bi se uverio da ona radi u skladu sa propisima o bezbednosti.

image