Čitanje je opasno: Zelenski zabranio uvoz knjiga iz Rusije u Ukrajinu

Potpisao sam zakon kojim se ograničava uvoz i distribucija knjiga iz Rusije, Belorusije, poručio Zelenski

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potpisao je predlog zakona koji je prethodno usvojila Vrhovna Rada o zabrani uvoza u Ukrajinu izdavačkih proizvoda iz Rusije i Belorusije, kao i dela čiji su autori građani Ruske Federacije.

"Potpisao sam izmene i dopune zakona Ukrajine o uspostavljanju ograničenja na uvoz i distribuciju izdavačkih proizvoda u vezi sa Rusijom i Belorusijom", napisao je Zelenski na Telegramu.

Tekst zakona je upućen institucijama EU kako bi procenili "da li pojedine norme iz njega mogu uticati na ispunjavanje obaveza u pogledu zaštite prava manjina, naročito jezičkih manjina", s obzirom da je Ukrajina poslala zahtev za članstvo u EU.

Samo dan ranije Zelenski je podržao veto na zakon koji je usvojio parlament o zabrani uvoza izdavačkih proizvoda iz Rusije i Belorusije, objašnjavajući da verzija zakona krši ustav Ukrajine i ne odgovara stavu EU i NATO.

Venecijanska komisija je 13. juna preporučila Kijevu da preispita neke od normi zakona o nacionalnim manjinama, kao i zakon o medijima i obrazovanju, u vezi sa upotrebom jezika. Donošenje normativne regulative u oblasti nacionalnih manjina jedan je od sedam zahteva koje je Evropska komisija postavila Ukrajini u svojim preporukama za početak pregovora o pridruživanju EU.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da su ukrajinske vlasti dugi niz godina vode politiku agresivne derusifikacije i nasilne asimilacije. Napomenuo je da Rusija želi prijateljsku Ukrajinu, bez zabrane ruskog jezika i ruske kulture.