Sabotaža Severnog toka: Poljska sad u fokusu istrage

Prema teoriji koja postaje sve verovatnija, sa broda "Andromeda" dugačkog više od 15 metara, a koji je iznajmila poljska kompanija, postavljen je eksploziv, piše "Frankfurter algemajne cajtung"

Već neko vreme istražitelji koji ispituju kako je došlo do sabotaže na gasovodu Severni tok u septembru prošle godine, usredsređeni su na jahtu "Andromeda", a u fokus istrage došla je Poljska.

Prema teoriji koja postaje sve verovatnija, sa ove jahte dugačke više od 15 metara postavljen je eksploziv, piše "Frankfurter algemajne cajtung". Plovilo koje je krenulo iz Rostoka 6. septembra prošlo je sva tri "mesta zločina" u blizini Bornholma, a zaustavilo se u poljskom gradu Kolobržegu, što su medijima potvrdile i poljske vlasti.

Pošto je tu navodno ostao 12 sati, brod je napustio poljske vode, a prema izjavi poljskog tužilaštva ništa nije utovareno na brod dok je bio u poljskoj luci. Iz kancelarije javnog tužioca saopšteno je da nema dokaza "koji bi ukazivali da su poljski državljani učestvovali u eksploziji gasovoda".    

Kako se navodi u tekstu nemačkog medija, već je poznato da je brod iznajmila poljska kompanija, posadu je činilo, navodno, šestoro ljudi koji su imali lažne pasoše, a njih nekoliko je reklo da su Ukrajinci, uključujući i ukrajinskog vojnika. Istražitelji su na palubi broda našli tragove eksploziva.

Navodi se i da je junu 2022. danska vojno-obaveštajna agencija upozorila CIA, između ostalih, da grupa unutar ukrajinske vojske planira da upotrebi iznajmljeni brod kako bi izvela napad. Ukrajina je demantovala navode da je učestvovala u napadu i poput Poljske okrivila Rusiju za sabotažu.

Poput SAD, i Poljska i Ukrajina su negativno gledale na izgradnju gasovoda.

Kada su u septembru prošle godine uništena dva dela gasovoda Severni tok 1 i 2, danske i švedske vlasti navele su da se najverovatnije radilo o eksplozivnom punjenju od nekoliko stotina kilograma. Ovako veliko eksplozivno punjenje moglo bi da se postavi na brod veličine "Andromede".

Sumnjalo se i da iza eksplozije stoji Rusija, koja je navodno ovim činom htela da pokaže ranjivost Zapada, a čiji su specijalni brodovi snimljeni nekoliko dana pre eksplozije na tom mestu.

Međutim, novi snimci gasovoda Severni tok 2 pokazuju da uništena cev ima udubljenje samo na jednom mestu i da je mogla da bude uništena i sa mnogo manjom količinom eksploziva nego što se ranije mislilo.