Izvori Si-En-Ena: Ukrajinska ofanziva ni na jednom frontu ne ispunjava očekivanja

Ukrajinske snage ranjive, ruske dobro pripremljene, priznaju zapadni obaveštajni zvaničnici

Ukrajinska ofanziva ima manje uspeha nego što se očekivalo, a ruske snage pokazuju više kompetentnosti nego što je Zapad očekivao, rekli su obaveštajni zvaničnici za Si-En-En.

Ofanziva "ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu", rekao je jedan od neimenovanih zapadnih zvaničnika.

Prema ovim procenama, ruske linije odbrane pokazale su se kao dobro utvrđene, što otežava napredak ukrajinskih snaga. Pored toga, ruske snage su imale uspeha u odbijanju ukrajinskih oklopnih vozila raketnim napadima i minama i efikasnije raspoređuju vazdušne snage.

Ukrajinske snage pokazuju da su "ranjive" na minska polja, a ruske snage "kompetentne" u njihovoj odbrani, rekao je jedan od zapadnih zvaničnika.

Zvaničnici su naveli da je ofanziva još uvek u ranoj fazi i poručili da će SAD i njihovi saveznici "ostati optimisti" da će vremenom ukrajinske snage uspeti da ostvare teritorijalne dobitke. Kijev i Zapad na ofanzivu gledaju kao na prekretnicu u sukobu.

Nekoliko zvaničnika pokušalo je da deo krivice "prebaci" na loše vremenske prilike.

"Vreme je pokvarilo raspored ofanzive, jer su se vozila imala problema sa prohodnošću. Ukrajinske žrtve su velike, ali ne tako loše kao što Rusi pokušavaju da prikažu", rekao je jedan od zvaničnika.