Glavobolja za Bajdena: RFK mlađi kao mešavina nostalgije i teorija zavere

Popularni advokat i bratanac nekadašnjeg predsednika Džona Kenedija postao je jedna od zvezda predsedničke kampanje u SAD

Robert Kenedi Mlađi stajao je ispred statue predsednika Džona F. Kenedija na mestu koje je obeležilo prvu stanicu njegovog ujaka u predsedničkoj kampanji 1960. godine.

Zatim je branio svoju tvrdnju da bi zagađenje u vodi moglo da uzrokovati da se ljudi identifikuju kao transrodni. On je svoj stav kasnije obrazložio u intervjuu. "Ako hemijski oštećujemo seksualni razvoj naše dece, ako to povređuje žabe na isti način, smatram da bi to trebalo zabraniti osim ako ne pronađu dokaze da to ne šteti ljudima", rekao je u on, prenosi "Volstrit džornal".

Kenedi je citirao studiju u kojoj su žabe bile izložene herbicidu i njihov pol se promenio. Neobična predsednička kampanja koju taj šezdesetdevetogodišnji advokat za zaštitu životne sredine vodi za demokratsku predsedničku nominaciju je mešavina nostalgičnog i čudnog, navodi američki list.

Dok koristi svoju ličnu istoriju i činjenicu da dolazi iz najpoznatije političke porodice u zemlji, promoviše stavove koji se nalaze negde između netipičnih i čvrsto u zemlji teorija zavere.

On je širio teorije koje povezuju vakcinacije u detinjstvu sa autizmom, a doveo je u sumnju bezbednost vakcina protiv korona virusa. Povezao lekove koji se izdaju na recept sa porastom pucnjava u školama i postavio pitanje da li izloženost bežičnom internetu dovodi do raka.

Kenedi je rekao i da je CIA ubila njegovog strica i da je mogla da ubije njegovog oca, Roberta F. Kenedija, uprkos nedostatku konkretnih dokaza. On je rekao i da SAD održavaju sukob u Ukrajini kako bi podstakle vojnu industriju.

Malo je verovatno da će ga išta od toga približiti dovoljnom broju demokratskih kako bi uspeo da savlada Džozefa Bajdena i postane demokratski kandidat za predsednika. Ali on izaziva nelagodu u Bajdenovom timu zato što vodi kampanju u Nju Hempširu, jednoj od prvih država koje će glasati na prerdizborima.

"Verujem da su moji stavovi apsolutno u skladu sa predsednikom Kenedijem", rekao je on tokom intervjua koji je dao u Državnoj kući Nju Hempšira.

Kenedi je rekao da njegovi stavovi nisu nekonvencionalni, već da se Demokratska stranka promenila.

"Sebe vidim kao mejnstrim liberala", rekao je on. "Zašto liberali sada podržavaju rat? Zašto odjednom podržavaju cenzuru? Zašto liberali odjednom toliko veruju velikim farmaceutskim kompanijama, koje su oduvek bile veliki negativci njihovom pogledu na svet? Zašto su liberali sada okrenuti protiv medicinske slobode i telesne autonomije?" upitao je on.

Po pitanju imigracije i oružja, Kenedijevi stavovi su sličniji republikancima nego demokratama. Rekao je da neće podržati oduzimanje oružja i da će podržati mere kontrole samo uz široki dvopartijski konsenzus.

Što se tiče imigracije, on je rekao da će zatvoriti granicu SAD sa Meksikom kako bi zaustavio ilegalne migracije, kao i da podržava povećanje sistema legalne imigracije.

Iako se Bajden suočava sa nedostatkom entuzijazma kod demokratskih glasača, ankete pokazuju da oni i dalje podržavaju njegove političke stavove, navodi "Volstrit džornal".

Kada je u pitanju spoljna politika, Kenedi se zalaže za okončanje američkog mešanja u Ukrajini, što je uporedio sa pokušajima svog strica da smanji napetosti tokom Hladnog rata.

Kenedi je naglasio i da je zbog svojih stavova o vakcinama cenzurisan na društvenim mrežama poput Instagrama i Jutjuba. On je negirao da je "antivakser", tvrdeći da su njegovi stavovi izučeni iz konteksta, već da se samo zalaže za njihovu strožu kontrolu.

Bajdenova kampanja i Demokratski nacionalni komitet (DNC) odbili su da komentarišu Kenedijevu kandidaturu. DNC je ranije rekao da će podržati Bajdena i da neće sponzorisati nikakve debate.

Kenedijeva najbolja šansa za pobedu nad Bajdenom je Nju Hempšir, koji je jedna od prvih saveznih država u kojima građani glasaju na predizborima.

Kenedi je rekao i da izbegava da organizuje velike predizborne skupove, pošto je njegov bezbednosni tim procenio da oni nisu sigurni, jer može da bude žrtva pokušaja atentata Cije.