Svet

Izbori u Izraelu: Sprema li se povratak Benjamina Netanijahua?

Izraelci izlaze na birališta po peti put u poslednje četiri godine
Izbori u Izraelu: Sprema li se povratak Benjamina Netanijahua?www.globallookpress.com

U Izraelu se danas održavaju parlamentarni izbori, peti u poslednje četiri godine. Lider partije Likud i nekadašnji premijer Benjamin Netanijahu pokušaće da se vrati na čelo izraelske vlade, nakon što je sredinom prošle godine smenjen sa te funkcije, dok se njegovi protivnici nadaju da će osujetiti pokušaje njega i njegovih koalicionih partnera da osvoje 61 poslaničko mesto, koliko je neophodno za formiranje većinske vlade.

Izraelska politička scena već je neko vreme izrazito fragmentirana, a samo u trenutnom sazivu izraelskog parlamenta Kneseta, koji ima 120 članova, sedi čak 13 političkih partija i koalicija. Najveća od njih, Likud, ima samo 29 poslanika, manje od polovine broja neophodnog za većinu. Vlada aktuelnog premijera Jaira Lapida predstavlja široku koaliciju religioznih desničara, centrista, levičara i zastupnika arapske manjine koju spaja samo međusobno nepoverenje prema Netanijahuu.

Iako je popularnost nekada neprikosnovenog Likuda nesumnjivo opala sa visina dostignutih krajem prošle decenije, ova partija je i dalje pojedinačno najpopularnija u Izraelu. Da li će Netanijahu moći da formira još jednu vladu ipak će zavisiti od njegovih (potencijalnih) koalicionih partnera na desnici, pre svih koalicije oko partija Religijski cionizam i Ocma Jehudit, koje predvode Bezazel Smotrič i Itamar Ben-Gvir.

Hoće li kontroverzni Itamar Ben-Gvir biti tas na vagi?

Upravo je Ben-Gvir poslednjih meseci postao zvezda izraelske desnice, a koalicija koju predvodi izbila je na treće mesto u istraživanjima javnog mnjenja, iza Likuda i partije Ješ Atid premijera Lapida. Ben-Gvir je do skoro smatran za ekstremistu koji se zalaže za napuštanje mirovnih pregovora sa Palestinom, aneksiju Zapadne obale i proterivanje Palestinaca iz Izraela, zbog čega je često nazivan rasistom. Sredinom devedesetih postao je poznat kada je zapretio tadašnjem Izraelskom premijeru Jicaku Rabinu, samo tri nedelje pre nego što je on ubijen u atentatu. Tokom sukoba u Istočnom Jerusalimu, Ben-Gvir se ponovo našao u centru pažnje kada je potegao pištolj i pozvao policajce da pucaju na grupu okupljenih Palestinaca.

Poslednjih godina Ben-Gvir je ipak delimično ublažio svoje stavove, pa se sada zalaže za deportovanje "samo" onih Palestinaca koji nisu "lojalni građani Izraela". Ovakva retorika naišla je na plodno tle u Izraelu, koji prethodnih meseci prolazi kroz period najintenzivnijih međuetničkih sukoba u poslednjih nekoliko godina. Ben-Gvir je posebno popularan među mlađom generacijom izraelskih glasača, razočaranu u politički sistem svoje zemlje koji već pune četiri godine ne može da izrodi stabilnu vladu.

Ben-Gvir ne krije da je zainteresovan sa saradnju sa Netanijahuom nakon izbora. Kako piše "Tajms of Izrael", on se tokom kampanje založio za uvođenje takozvanog "Francuskog zakona", koji štiti aktuelne premijere od optužbi za korupciju. Ovo je neskriveni znak dobre volje prema Netanijahuu, koji se već godinama bori sa optužbama za korupciju i davanje mita.

Ukoliko budu uspeli da osvoje većinu na izborima, očekuje se će Netanijahu, Ben-Gvir i njihovi saveznici iz religioznih jevrejskih partija formirati najdesniju partiju u istoriji Izraela.

Jair Lapid i aktuelna vlast su u problemu

Partije aktuelne vladajuće koalicije nalaze se u daleko težem položaju od svojih rivala i njihove šanse da ponovo osvoje 61 poslaničko mesto izrazito su male. Čak i ukoliko bi nekako uspeli da dođu do te brojke, nije izvesno da bi ova ideološki šarenolika koalicija uspela da postigne dogovor o formiranju nove vlade. Za premijera Lapida najbolje rešenje bi verovatno bila situacija u kojoj niko nema većinu, te bi on ostao na čelu vlade u tehničkom mandatu do novih parlamentarnih izbora.

Pitanje Palestine, koje nesumnjivo izaziva najviše interesovanja kod stranih posmatrača, nije u centru pažnje izraelske javnosti. Dok se desnica manje ili više otvoreno protivi rešenju dve države i priznavanju palestinskog suvereniteta u Gazi i Zapadnoj obali, Lapid nominalno podržava tu ideju, ali bez jasnog plana kako bi ona mogla da se ostvari u skorijoj budućnosti.

Netanijahu ipak nije u toliko dobroj poziciji

Ipak, nije sve tako savršeno za Benjamina Netanijahua, koji bi, ukoliko ne bude uspeo da formira vladu, bio poražen na izborima po peti put za redom. To bi moglo da dovede do poziva za njegovu ostavku i u samom Likudu, što bi ga praktično primoralo da ode u neželjenu političku penziju.

"Verujem da nije isključen da će pojedini članovi Likuda napustiti partiju i ući u koaliciju sa drugim strankama", izjavio je Ariel Kahana, novinar lista "Israel Hajom" koji tradicionalno zastupa stavove bliske nekadašnjem premijeru.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da bi Likud mogao da računa na oko 30 poslaničkih mesta, dok bi liberalna partija Ješ Atid premijera Lapida bila njihov najbliži pratilac sa nekoliko mesta manje. Netanijahu će se nadati dobrom rezultatu svojih saveznika na religioznoj desnici, pre svega koalicije Religiozni cionizam, kao i partija Šas i Ujedinjeni Tora judaizam.

Premijer Lapid će, osim za svoju partiju, navijati i za dobar rezultat koalicije Nacionalnog jedinstva koju predvodi aktuelni ministar odbrane Beni Ganc, kao i levičarskih partija Merec i Laburista.

 

image