Pošto ga je nazvao diktatorom, Bajden ne gubi nadu da će se uskoro sastati sa Sijem

Samo nekoliko sati pre nego što je Bajden ocenio da njegova izjava o Siju neće imati neke posledice, ambasada NR Kine u Vašingtonu uručila je formalni protest Beloj kući i Stejt departmentu

Dva dana nakon što je predsednika Kine Si Đinpinga nazvao diktatorom, američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da ne veruje da će njegove opaske poremetiti kinesko-američke odnose, kao i da se nada da će se uskoro susresti sa Sijem.

Bajden je rekao da njegove grube izjave o Kini "nisu nešto što ću mnogo da promenim", preneo je AP.

Samo dan nakon što se državni sekretar Entoni Blinken vratio iz zvanične posete Pekingu, gde se sastao, između ostalog i sa Sijem, Bajden je izjavio da Kina ima ozbiljne ekonomske probleme, a da kineski predsednik nije znao ništa o navodnom špijunskom balonu kojeg je oborila avijacija SAD.

"Očekujem da se sastanem sa predsednikom Sijem u bliskoj budućnosti, uskoro. I ne mislim da će ovo imati veće posledice", rekao je Bajden na konferenciji za medije u Beloj kući koju je držao sa indijskim premijerom Narendra Modijem koji se nalazi u poseti SAD.

Samo nekoliko sati ranije, ambasada NR Kine u Vašingtonu uručila je formalni protest Beloj kući i Stejt departmentu navodeći da ukoliko SAD ne preduzmu iskrene korake kako bi ublažile negativan uticaj Bajdenovih izjava, snosiće sve posledice.

Kao vid zvanične komunikacije između dve vlade, ambasadorova poruka Bajdenovoj administraciji nosi veću težinu od komentara koji je dan ranije iznela portparolka kineske vlade.   

Na Bajdenov komentar danas se osvrnula i ministarka finansija Dženet Jelen koja je rekla da "s poštovanjem prema komentarima, smatram da i predsednik Bajden i ja verujemo da je od izuzetne važnosti da se održi komunikacija i da se otklone nesporazumi".