Svet

Ukrajini treba još novca: Ministar finansija traži pomoć zapadnih partnera

Kada se završi rat, možda ćemo imati investicioni bum u Ukrajini, ali da budem iskren, to izgleda neverovatno, poput magije. A ja nisam mađioničar, upozorava Marčenko
Ukrajini treba još novca: Ministar finansija traži pomoć zapadnih partnera© Tanjug/Hannah McKay/Pool Photo via AP

Ukrajini je potrebna inostrana pomoć da bi rešila rupu u budžetu predviđenom za 2024. godinu, izjavio je tamošnji ministar finansija Sergej Marčenko, te pozvao partnere, uključujući SAD, da pomognu.

Uvereni da ovogodišnji problemi s budžetom neće biti drastični, mahom zahvaljujući podršci EU, SAD, Međunarodnog monetarnog fonda i drugih donatora, ipak traže još.

"Očekujem da se sledeće godine i druge države uključe i pokriju naše troškove, pomognu nam da izmirimo budžetski deficit", rekao je Marčenko za "Politiko", na marginama konferencije o oporavku Ukrajine održane u Londonu.

Premda je MMF u martu postigao sporazum s Kijevom o programu vrednom 15,6 milijardi dolara, sa ciljem da obezbedi makroekonomsku stabilnost, a Evropska komisija predložila paket pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra do 2027. godine, to neće biti dovoljno, upozorava Marčenko.

"Zato treba da privučemo pažnju naših drugih ključnih partnera, na primer iz Sjedinjenih Država. Oni takođe treba da se umešaju i da nam barem pruže srednjoročno olakšanje", dodao je on.

Ukrajinski ministar finansija rekao je da i ukoliko Ukrajina pobedi u ratu, ni mir neće biti jeftin.

"Biće ogroman deficit, jer iako očekujemo smanjenje troškova koje smo dosad imali za vojnu kampanju, socijalna i humanitarna potraživanja će biti enormna", istakao je Marčenko i odbacio ideju zvaničnika EU za brzim ukidanjem podrške, u naredne dve ili tri godine.

Unija umesto dosadašnjih donacija predviđa uvođenje kredita i garancija za privatne investicije.

"Možda ćemo imati investicioni bum u Ukrajini, poreski prihodi će se povećati duplo i moći ćemo sami da zadovoljimo naše osnovne potrebe. Ali da budem iskren, to izgleda neverovatno, poput magije. A ja nisam mađioničar", zaključio je Marčenko za "Politiko".

image