"Njujork tajms": Kineska firma u Rusiju poslala velike količine baruta

Sirovina bi po deklaraciji trebalo da se koristi za lovačke patrone, ali američki list strahuje da je reč o "smrtonosnoj pomoći" za Moskvu

Jedan od najvećih kineskih izvoznika oružja, državna firma "Poli tehnolodžis", isporučila je, prema tvrdnjama "Njujork tajmsa", više desetina hiljada kilograma bezdimnog baruta ruskoj Barnaulskoj fabrici municije.

Pošiljke baruta u količinama dovoljnim za proizvodnju oko 80 miliona komada municije, otkrio je, navodno, "Import džinijus", agregator trgovinskih podataka iz SAD.

"Ovo otvara nova pitanja o ulozi koju je Kina igrala u podršci Rusiji koja se bori za zauzimanje ukrajinske teritorije", komentariše "Njujork tajms" podsećajući da su američki zvaničnici već izrazili zabrinutost da bi Kina Rusiji mogla isporučiti "smrtonosnu pomoć".

Američki državni sekretar Entoni Blinken u ponedeljak je iz Pekinga ustvrdio da je Kina uverila Sjedinjene Države da ne pruža Rusiji takvu pomoć za upotrebu u Ukrajini, te da američka vlada "trenutno nije videla ništa što tome protivreči".

"Ali ono što nas brine jesu privatne kompanije u Kini koje možda pružaju pomoć", rekao je Blinken.

Da li su pošiljke "Poli tehnolodžisa" takva "smrtonosna pomoć", sekira se američki list.

"Kada se velike količine baruta namenjenih za izradu vojnih patrona šalju u zemlju u ratu, nerazumno je zamišljati da se gotov proizvod neće koristiti za smrtonosno dejstvo na bojnom polju", istakao je direktor istraživanja u "Import džinijusu" Vilijam Džordž.

Ne postoji, međutim, poznata direktna veza između ovih konkretnih pošiljki bezdimnog baruta i ukrajinskog ratišta, a u carinskoj dokumentaciji kineska kompanija barut je zavela kao sirovinu potrebnu za sastavljanje lovačkih patrona.

Šef tima za globalnu bezbednost istraživačkog centra u Centru za bezbednosne studije, Brajan Karlson, rekao je da, iako se takvi kertridži zaista mogu koristiti za lov, to je retkost. 

"Ovo su vojni kertridži", tvrdi on.