Svet

Skot Riter za RT: Kako je NATO ukrajinske vojnike svesno poslao u smrt

Simulator na kome su u alijansi vežbali Ukrajinci nije uopšte predvideo da će Rusi pružiti otpor, pa je vojska izašla sa obuke puna lažnog samopouzdanja da je spremna za napad
Skot Riter za RT:  Kako je NATO ukrajinske vojnike svesno poslao u smrt© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

Jedna od najboljih ukrajinskih brigada, 47. mehanizovana brigada, naoružana NATO opremom, koristeći i doktrinu i taktiku Alijanse, gotovo je desetkovana tokom svog napada u blizini Orehova u Zaporoškoj oblasti, tvrdi bivši američki obaveštajac Skot Riter kriveći za ovaj neuspeh kijevske zapadne učitelje.

U autorskom tekstu za "RT internešnel", on napominje da je brigada mesecima boravila u bazi u Nemačkoj učeći zapadno znanje u kombinovanom ratovanju i da im je u tome "pomogao" kompjuterski sistem NATO pod imenom KORA, koji je zapravo i krivac što su omanuli.

"Ako je ikada postojao primer kako bi namenski napravljene ukrajinske NATO snage delovale protiv ruskog neprijatelja, 47. brigada je bila idealna studija slučaja. Ali, nekoliko dana od početka napada, grupa je gotovo bukvalno desetkovana. Uništeno je, ili na bojnom polju napušteno više od 10 odsto oko stotinak američkih vozila 'bredli', a više od 2.000 ljudi je poginulo ili ranjeno", navodi Riter napominjući da ništa bolje nisu prošli ni nemački "leopardi" koje su Ukrajinci koristili.

Zašto su međutim kijevske snage tako razbijene?

Riter ističe da "logika nalaže da bi svako odgovorno korišćenje simulacionog sistema KORA predvidelo neuspeh napada 47. brigade", te zato optužuje NATO učitelje ukrajinskih vojnika da su ih svesno poslali u smrt.

Krivi su, kaže, jer u simulator nisu ubacivali tačne impute uz koje bi vojnici vežbali, pa su Ukrajinci sa kursa izašli uz lažnu sigurnost da su naučili dovoljno da pobede Ruse.

"Osim ako i NATO instruktori i njihovi ukrajinski studenti nisu bili prožeti samoubilačkim kvalitetima sličnim Lemingu - da bi se došlo do ishoda koji može da motiviše ukrajinske snage da pristanu na napad, moralo je da dođe do značajne modifikacije i izmene kritičnih podataka koji su uneti u program", upozorio je Riter.

Simulator je, naime, programiran tako da je Ruse iz 70. puka predstavio kao loše obučene, loše vođene, loše opremljene i slabo motivisane, i protivno svakoj logici prevideli kolaps volje ruskih vojnika da pruže otpor.

A stvarni ruski defanzivci imali su, međutim, potpuno drugačiji odgovor. 

Prema Institutu za proučavanje rata, armija Moskve je, naime, "na ukrajinski napad odgovorili sa neuobičajenim stepenom koherentnosti" dok je  sprovodila "svoju formalnu taktičku odbrambenu doktrinu" u odbijanju ukrajinskih napada jugozapadno od Orehova.

Realnost je, dakle, bila takva da se Ukrajinci nikada nisu ni približili ruskoj odbrani oko Orehova, a kamoli da je probiju. 

"Razlozi za ovaj neuspeh su brojni, uključujući nepoznavanje opreme zapadnjačkog tipa koju je koristila 47. brigada, loše taktičko planiranje i što je najvažnije, i neuspeh Ukrajinaca da potisnu rusku artiljerijsku vatru, mogućnosti elektronskog ratovanja i vazdušne snage, što je onemogućilo taktičko probijanje ruskih pojaseva prepreka – posebno gustih minskih polja", navodi bivši američki obaveštajac.

On NATO instruktore otvoreno optužuje da su "svesno slali u smrt ljude ukrajinske 47. mehanizovane brigade" jer se nisu pridržavali standarda profesionalizma i integriteta. 

"Umesto toga, poslali su te trupe u uzaludni pokušaj da probiju odbranu koju je bilo nemoguće savladati, s obzirom na nejednakost u obuci i sastavu snaga između ukrajinskih i ruskih snaga. Da su o tome brinuli, bilo bi mnogo manje ukrajinskih udovica i siročadi koji tuguju zbog gubitka svojih muževa i očeva", istakao je Riter.

On je tako rekao da je glavna lekcija koja se iz ove situacije može izvući - da ni NATO ni SAD ne mare za živote Ukrajinaca koje obučavaju "užasnoj veštini ratovanja".

"Očigledno, republikanski senator Lindzi Grejem nije usamljen u težnji da nastavi rusko-ukrajinski sukob sve dok Kijevu ne ponestane topovskog mesa. Na osnovu rezultata u Orehovu ranije ovog meseca, čini se da je „do poslednjeg Ukrajinca“ i zajednički ratni poklič NATO-a", zaključuje Riter.

image