Svet

Ukrajina organizuje mirovni sastanak u Danskoj

Među pozvanima su najviši bezbednosni zvaničnici iz SAD, EU i drugih zemalja koje podržavaju Ukrajinu, ali i onih zemalja koje nisu osudile Rusiju
Ukrajina organizuje mirovni sastanak u DanskojGetty © Ole Jensen

Danska će danas biti domaćin sastanka koji je organizovala Ukrajina, a koji okuplja nekoliko država – uključujući one koje su ostale neutralne po pitanju rusko-ukrajinskog sukoba – kako bi razgovarali o putu ka miru, navodi AFP.

O sastanku je poznato svega nekoliko detalja, a jedan zapadni zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman rekao je da će prisustvovati i savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, prenosi "Frans 24".

Sastanak u Kopenhagenu ima za cilj da se razgovara o načinima postizanja "pravednog i trajnog mira" u Ukrajini, rekao je izvor.

Među pozvanima su najviši bezbednosni zvaničnici iz Sjedinjenih Država, Evropske unije i drugih zemalja koje podržavaju Ukrajinu od početka ruske Specijalne vojne operacije prošle godine, kao i one koje nisu osudile Rusiju, dodao je izvor, ali nije precizirano o kojim zemljama je reč.

"Vrlo smo naporno radili unutar G7 na tome kako da dođemo do mira. Ideja je da se uključe akteri poput Brazila i Indije. Iskreno očekujemo i želimo da Kina bude tamo", rekao je evropski diplomatski izvor.

O sastanku je prvi izvestio britanski "Fajnenšel tajms", a pozvali su se na izvore upoznate sa planovima koji kažu da bi na sastanku mogli da budu prisutni zvaničnici iz Brazila, Indije i Južne Afrike, iako spisak učesnika nije finalizovan. 

Put do mirovnog samita

Te tri države, zajedno sa Kinom i Rusijom, deo su BRIKS-a i nisu se pridružile Zapadu u sankcionisanju Moskve.

FT citira izvor koji kaže da je Kijev zatražio od Vašingtona da ohrabri Brazil, Indiju i Južnu Afriku da prisustvuju, kao i Kinu i Tursku - članicu NATO-a koja održava dobre veze sa Rusijom.

Očekuje se da će razgovori u Danskoj biti neformalni, bez zvaničnog saopštenja, ali se smatraju važnim korakom ka mirovnom samitu koji je organizovao ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. 

Još nije određen datum za ovaj samit, koji bi mogao da se održi u Kopenhagenu ili Parizu u narednim mesecima, ali EU je rekla da su neophodne "značajne" pripreme. "Najvažnije je da se obezbedi što šira podrška međunarodne zajednice", rekao je evropski diplomata.

Dobijanje nove podrške ključno je za Kijev, čija je kontraofanziva, započeta početkom juna, do sada imala samo skromne dobitke, prenosi "Frans 24". 

image