Japan: Nećemo preživeti bez ruske nafte

Vlada ove zemlje će i dalje učestvovati u projektu "Sahalin-1", jer su mu potrebne stabilne isporuke energenata, objavilo je izdanje "Nikea Azija"

Japanska Vlada je odlučila da produži svoje učešće u ruskom naftno-gasnom projektu "Sahalin-1", na čijem je čelu ranije bila kompanija "Ekson", jer Japan želi da obezbedi stabilne isporuke energenata, uprkos međunarodnim sankcijama, kojima je Moskva izložena, prenosi portal "Nikea Azija".

Dok Evropa nastavlja neuglađeno licemerje pretvarajući se da nameće drakonske sankcije ruskoj nafti i gasu, dok umesto toga samo kupuje prirodne resurse zemlje preko posrednika kao što su Indija i Kina, manje od godinu dana od početka rata u Ukrajini, nekim zemljama je dosta pretvaranja.

"Ekon Mobil", koji je imao 30 odsto udela u projektu "Sahalin-1", objavio je u martu da će se povući iz projekta. Ali nakon više od pola godine kolebanja, Japan je odlučio da ne sledi Ekonovim stopama.

U međuvremenu, Rusija je osnovala novu kompaniju da preuzme projekat prema predsedničkom dekretu koji je u stvari primorao investitore da izaberu stranu.

Japansko ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije je zainteresovana strana u kompaniji "Sahalin oil end gas development" sa sedištem u Tokiju, koja poseduje 30 odsto sadašnjeg naftno-gasnog projekta "Sahalin-1", zajedno sa drugim investitorima uključujući "Itoču", "Japan petroleum eksplorejšn" i "Marubeni".

Zašto je ovo važno? Pa, još u maju, zemlje G-7 odlučile su da zabrane uvoz ruske sirove nafte. Iako nisu odlučili o vremenskom okviru, rekavši samo da će zabrana biti sprovedena na "blagovremen i uredan način", nastavak učešća Japana na "Sahalinu-1" bio bi protiv konsenzusa među kolegama članicama G-7.

Ukratko, Japan bi bio prva "zapadna" nacija koja je zvanično prekinula antiruski savez.

Razlog za to je jer se Japan oslanja na Bliski istok za 95 odsto svog uvoza sirove nafte i smatra da je vlasništvo nad ruskim projektima neophodno za obezbeđivanje stabilnog snabdevanja energijom. Ali opet, isto se može reći za većinu razvijenog sveta, a svakako i za celu Evropu, gde ruska energetska roba služi kao osnova za udoban, moderan život.

Šef japanske kompanije "Itoču" Masahiro Okafudži takođe smatra da Japan neće preživeti ako prestane da kupuje rusku naftu i gas, prenose RIA Novosti.

"Za razliku od Evrope ili SAD, Japan je skoro u potpunosti zavisan od inostranstva za svoje energetske potrebe, tako da je nemoguće prekinuti veze sa Rusijom zbog sankcija. Realnost je da nećemo preživeti ako ne nastavimo da uvozimo iz Rusije, čak i ako su obimi manji", rekao je Okafudži za "Fajnenšel tajms".

On je kritikovao trend da su kompanije pod geopolitičkim pritiskom, kao i da su prinuđene da stvaraju blokove zemalja za saradnju u oblasti lanaca snabdevanja.

"Ovaj pristup je negativnan za globalnu ekonomiju", poručio je Okafudži.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 7. oktobra potpisao ukaz o prenosu "Sahalina-1" na novoosnovanu kompaniju, koja je registrovana 14. oktobra. Zainteresovane strane u projektu dobile su mesec dana da odluče da li će investirati u novu kompaniju, a relevantne japanske agencije, uključujući i Ministarstvo ekonomije, trgovine i industrije, razmatraju svoje mogućnosti, a sada su konačno odlučili.

Očekuje se da će jedinica ruske državne naftne kompanije "Rosnjeft" upravljati projektom "Sahalin-1" nakon "EkonMobil-a".

Rusija je takođe prenela rad projekta prirodnog gasa "Sahalin-2" na novu kompaniju. Japanski investitori "Micui & Co." i "Micubiši korp" odlučili su da zadrže svoj udeo u projektu, a njihovo dalje ulaganje je odobrila ruska vlada.

Drugačije rečeno, predstojeći samit G-20 će biti prilično nezgodan jer će japanski premijer Fumio Kušida, glavni stub G7 u Aziji, možda odlučiti da sedne za sto pored Sija i Putina.