Britanski novinar: Rusija i SAD su za dlaku izbegle veliki sukob u Siriji 2017.

Dok su se američke snage u to vreme navodno bavile borbom protiv militanata Islamske države (IS), rusko ministarstvo odbrane je tvrdilo da dozvoljavaju džihadistima da se slobodno kreću po regionu Al-Tanf

Vodeće svetske nuklearne supersile zamalo su se sukobile u Siriji nakon što su ruske snage zapretile da će uništiti američku bazu ukoliko američke specijalne snage ne napuste objekat, tvrdi britanski novinar u novoj knjizi.

Do ivice sukoba došlo je u maju 2017, na vrhuncu građanskog rata u Siriji, piše britanski "Telegraf", pozivajući se na novu knjigu jednog od svojih novinara. Počelo je kada je Rusija zahtevala da američke specijalne snage napuste svoju bazu – garnizon Al-Tanf, koji se nalazi blizu tromeđe Sirije, Iraka i Jordana – "ili da se suoče sa uništenjem".

Američke trupe su se, kao meru predostrožnosti, "raspršile po pustinji". General američke vojske Stiven Taunsend, tadašnji komandant koalicionih snaga u Siriji koje Amerika podržava, odgovorio je ruskom kolegi ultimatumom: "Da li razgovaramo, ili se bijemo?"

Nakon kratke pauze, ruski komandant je odgovorio: "Razgovaramo", navodi se u knjizi "Asad: Trijumf tiranije", koju je objavio novinar "Telegrafa". 

Taunsend je onda rekao ostalima: "Moj ruski prijatelj je upravo odustao".

Poziv je usledio u momentu kada je ruski general Sergej Surovikin, tadašnji komandant ruskih snaga u Siriji, bio na odsustvu.

"Njegov zamenik nije poštovao stroge protokole dogovorene između Amerikanaca i Rusa kako bi izbegao direktnu konfrontaciju dveju sila", navodi "Telegraf".

Dok su se američke snage u to vreme navodno bavile borbom protiv militanata Islamske države (IS), rusko ministarstvo odbrane je u oktobru 2017. tvrdilo da dozvoljavaju džihadistima da se slobodno kreću po Al-Tanfu. U to vreme, ruske snage su pomagale režimu sirijskog predsednika Bašara el Asada da pobedi pobunjenike koje su podržavale SAD i IS.

Američke snage su ilegalno okupirale sirijsku teritoriju tokom građanskog rata i to čine do danas, podseća RT internešenel. Vašington i dalje radi sa IS i drugim terorističkim grupama na izvođenju napada na sirijske vladine snage, izjavio je ranije ove godine šef ruske spoljne obaveštajne službe Sergej Nariškin. 

Asad je u martu izjavio da garnizon Al-Tanf "u potpunosti služi kao baza za obuku terorista".