Obama uveren da će Bajden bez problema dobiti nominaciju demokrata: Džo je premostio sve podele

Mislim da je Demokratska parija ujedinjena, ocenio je bivši Bajdenov šef, Barak Obama

Bivši predsednik SAD Barak Obama smatra da da će sadašnji predsednik Džozef Bajden bez problema dobiti demokratsku predsedničku nominaciju za izbore 2024.

Bajden, koji je predstavljao Delaver u američkom Senatu od 1973. do 2009. pre nego što je bio potpredsednik za vreme Obame od 2009. do 2017. godine, dobio je snažnu podršku svog bivšeg šefa koji je hvalio njegov Zakon o smanjenju inflacije i izbor sudija.

Čak i sa drugim kandidatima u trci koja uključuje advokata Roberta F. Kenedija Mlađeg, potomka političke porodice Kenedi, i progresivnog i bivšeg predsedničkog kandidata 2020. Marijen Vilijamson, Obama je uveren da će Bajden biti predstavnik demokrata na predsedničkim izborima.

"Mislim da je Džo Bajden uradio izvanredan posao vodeći zemlju kroz neka veoma teška vremena", rekao je Obama u intervjuu za Si-En-En. "Ne mislim da će Bajden imati bilo kakvog ozbiljnog protivkandidata", dodao je Obama i poručio da je Demokratska partija "jedinstvena".

Obama je rekao da je Bajden uspeo da ujedini stranku nakon što je pobedio nezavisnog senatora Bernija Sandersa iz Vermonta na konkurentskim predizborima 2020. godine, pri čemu su se te godine okupili liberali i umereni u uspešnim nastojanjima da zbace tadašnjeg predsednika Donalda Trampa iz Bele kuće.

"Istina je da su te podele prevaziđene delom i zbog načina na koji je Džo vladao", rekao je bivši predsednik.