Svet

Finska: Turska i Mađarska da hitno odobre švedsku i finsku kandidaturu za NATO

Ove dve države su jedine dve članice NATO koje nisu ratifikovale prijave Finske i Švedske
Finska: Turska i Mađarska da hitno odobre švedsku i finsku kandidaturu za NATO© FOTO TANJUG/Vesa Moilanen/Lehtikuva via AP

Finska premijerka Sana Marin pozvala je u utorak Mađarsku i Tursku da brzo odobre švedske i finske prijave za članstvo u NATO savezu.

Mađarska i Turska su jedine dve preostale članice NATO-a koje još nisu ratifikovale prijave Finske i Švedske, podseća Rojters.

"Sve oči su sada uprte u Mađarsku i Tursku. Čekamo da ove zemlje ratifikuju naše aplikacije. Mislim da bi bilo važno da se to dogodi što pre", rekla je Marin.

Posle ruske vojne operacije u Ukrajini, Švedska i Finska, tradicionalno neutralne zemlje, odlučile su da potraže utočište ispod vojnog kišobrana NATO. Proces je otvoren po ubrzanoj proceduri, koju diktira administracija Džozefa Bajdena, jer na taj način želi da postavi rampe Moskvi u Baltičkom moru i na 1.300 kilometara dugoj granici između Finske i Rusije, piše "Politika".

Finska i Švedska su podnele zahteve za prijem u NATO u maju, a prošle nedelje su ove dve države ponovile da će se pridružiti alijansi u isto vreme, uprkos primedbama i neodobravanju Turske.

Turska se protivi ulasku skandinavskih suseda u savez, budući da, kako navode turski zvaničnici, Finska i Švedska skrivaju i podržavaju kurdske terorističke grupe (pripadnike Kurdske radničke partije RKK).  

Pod pritiskom zemalja NATO predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je krajem juna na samitu u Madridu povukao veto na kandidature dve nordijske zemlje, ali je u trilateralnom memorandumu njihov konačni prijem uslovio izručenjem više od 70 kurdskih i Gulenovih terorista, koji su posle pokušaja državnog udara našli utočište u Skandinaviji.

Mađarska, sa druge strane, odbija da izglasa odobrenje kandidature Finske i Švedske zato što vlada Viktora Orbana ne želi da prihvati ubrzanu proceduru koju nameće opoziciona socijalistička partija u Mađarskoj, budući da je "važno dobro razmotriti tako važno pitanje", prenose mađarski mediji izjavu šefa kabineta Viktora Orbana, Gergelja Guljaša. 

Štaviše, kako je ukazao Guljaš, Vlada Mađarske je trenutno zauzeta izradom nacrta i glasanjem o novom zakonu koji je preduslov za oslobađanje sredstava EU za oporavak.

image