Svet

FBI istražuje slučaj podmornice: Pokušavaju da pronađu bilo kakve ostatke

Pomorske agencije pretražuju područje u severnom Atlantiku gde je podmornica uništena
FBI istražuje slučaj podmornice: Pokušavaju da pronađu bilo kakve ostatke© Tanjug/OceanGate Expeditions via AP

Obalska straža SAD istražuje uzrok implozije turističke podmornice "Titan" u kojoj je poginulo svih pet putnika, dok je bila na putu ka olupini broda "Titanik", saopštili su zvaničnici.

Glavni istražitelj Obalske straže kapetan Džejson Nojbauer rekao je na konferenciji za novinare u Bostonu da je njegov primarni cilj da spreči incidente dajući neophodne preporuke za poboljšanje bezbednosti u pomorskom saobraćaj širom sveta.

Obalska straža je u petak ustanovila pomorski odbor za istragu, koji sa Federalnim istražnim biroom (FBI) radi na prikupljanju dokaza.

"Dokazi će biti podeljeni sa Međunarodnom pomorskom organizacijom i drugim grupama kako bi pomogli u poboljšanju bezbednosnog okvira za podvodne operacije širom sveta", rekao je Nojbauer.

Istakao je da je obalska straža u kontaktu sa porodicama poginulih osoba, a da istražitelji preduzimaju sve mere predostrožnosti na licu mesta u slučaju da naiđu na bilo kakve ljudske ostatke.

Prethodno je i kanadski Odbor za bezbednost transporta saopštio da sprovodi sopstvenu istragu o imploziji podmornice "Titan", koja je pokrenula pitanja o nedostatku regulative za takve ekspedicije. Pomorske agencije pretražuju područje u severnom Atlantiku gde je podmornica uništena.

Američka Obalska straža potvrdila je u četvrtak da su svi putnici "Titana" poginuli, nakon što je plovilo na daljinsko upravljanje pronašlo krhotine repnog dela podmornice koja je, prema navodima stručnjaka, implodirala.

Podmornica "Titan" nestala je u nedelju dok se spuštala do olupine Titanika, čuvenog broda koji je potonuo u severnom Atlantiku 1912. godine.

U podmornici koja je bila u vlasništvu američke kompanije "Oušn Gejt", bili su njen osnivač Stokton Raš, francuski veteran Pol-Anri Nargole, britanski milijarder i svemirski turista Hamiš Harding, pakistanski biznismen Šahzada Davud i njegov sin Suleman.

image